Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
U odgajivački program u stočarstvu uloženo 215 miliona dinara

04.12.2019

U odgajivački program u stočarstvu uloženo 215 miliona dinara

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručili su danas 194 ugovora u vrednosti od 50 miliona dinara za odgajivački program u AP Vojvodini u 2019. godini.

Milićević je naglasio da je u protekle tri i po godine u odgajivački program uloženo 215 miliona dinara, što govori o opredeljenju Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata da se stočarstvo podigne na viši nivo, a time i poljoprivreda u celini.

On je istakao da je stočarstvo važna karika u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

„Podaci kažu da u ukupnom proizvodu koji se stvara u poljoprivredi u našoj zemlji stočarstvo učestvuje sa oko 30 odsto, dok je u razvijenim zemljama Evrope i sveta taj udeo iznad 50 odsto. Mi želimo da dostignemo taj nivo, i zbog toga nam je potreban kvalitet u stočarstvu i genetika koja će obezbediti efikasnost proizvodnje“, kazao je Milićević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je naglasio da će u budzetu za 2020. godinu poljoprivreda imati značajno mesto.

„Obezbedićemo kontinuitet u finansiranju poljoprivrede i u realizaciji podsticajnih mera koje su vidljivo doprinele unapređenju agrara u našoj pokrajini“, rekao je Milićević.

Sekretar Radojević je naveo da je od ukupnog iznosa subvencija za odgajivački program u govedarstvu, svinjarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, živinarstvu, kod kopitara i u pčelarstvu izdvojeno 46 miliona dinara, dok je za poslove kontrole sprovođenja programa opredeljeno četiri miliona dinara.

„U sprovođenju odgajivačkog programa kao imperativ se nameće činjenica da mora da se poveća produktivost domaćih životinja i rasni sastav, jer samo na taj način možemo očekivati unapređenje stočarstva i njegovo veće učešće u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji“, rekao je Radojević.

Radojević je podsetio na to da se u cilju unapređenja stočarstva u Vojvodini ulaže u savremeno opremanje stočarskih farmi, zatim u kapacitete za preradu mesa i mleka. Direktne subvencije namenjene su i poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, koji su najviše zainteresovani upravo za stočarstvo.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'