Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Izazovi zajedničke poljoprivredne politike AP Vojvodine i Republike Srpske

11.02.2020

Izazovi zajedničke poljoprivredne politike AP Vojvodine i Republike Srpske

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević primio je danas ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dr Borisa Pašalića, s kojim je razgovarao o mogućnostima konkretnije saradnje AP Vojvodine i Srpske u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Najvažnije teme bile su globalne klimatske promene, upravljanje vodama i automatizacija protivgradne zaštite kao izazov u zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Sekretar Radojević je istakao da na osnovu Sporazuma o saradnji AP Vojvodine i Republike Srpske, današnji susret sa ministrom Pašalićem predstavlja nastavak dogovora za intenziviranje saradnje u poljoprivredi.

On je podsetio da Republika Srbija i Republika Srpska zajednički ulažu znatna finansijska sredstva u projekat protivgradne zaštite kako bi rizik od grada bio sveden na minimum. Isto tako, u kontekstu globalnih klimatskih promena, veliki izazov jesu pojave novih bolesti i štetočina.

„Putem programa prognozno-izveštajnih službi AP Vojvodine dolazimo do pravovremenih informacija sa terena, i to je još jedna značajna oblast u kojoj možemo konkretno da sarađujemo. Republika Srpska takođe ima razvijene modele na ovom polju. Naš zajednički interes jesu ulaganja u mlade poljoprivrednike i njihov ostanak na selu“, istakao je Radojević naglasivši da rešavanje ovog pitanja, pored bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, ima uticaja i na demografsku sliku naših sela.

Resorni sekretar je naglasio značaj digitalizacije dodajući da mladi moraju biti nosioci savremene poljoprivrede i da je to i jedan od razloga za nastavak radne posete ministra Pašalića Institutu „Biosens“ i novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dr Boris Pašalić istakao je da saradnja umnogome može biti olakšana sličnim pristupom problemima u poljoprivredi.

„Pre svega želimo da zadržimo mlade na selu, jer imamo veliki problem sa odlaskom ljudi. Svesni smo i svih izazova vazanih za klimatske promene i potrebe da im se prilagodimo. Mi u Republici Srpskoj znamo da Vojvodina ima izuzetne savetodavne službe, među najboljima u regionu, i želeli bismo da tu saradnju produbimo“, istakao je ministar Pašalić.

On je rekao da je današnja poseta Institutu „Biosens“ značajna, jer postoji velika potreba da se u Srpskoj digitalizuje poljoprivredna proizvodnja, ne samo zbog mladih koji dobro razumeju nove tehnologije, već i zbog manjka radne snage i potrebe uvođenja automatizacije.

Pašalić je posebno naglasio i značaj saradnje sa Poljoprivrednim fakultetom, koji je pre 28 godina pomogao formiranje Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'