Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Ugovor o daljem emitovanju serijala za poljoprivrednike „Zelena prognoza“

19.02.2020

Ugovor o daljem emitovanju serijala za poljoprivrednike „Zelena prognoza“

Ugovorom o saradnji, koji su danas potpisali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i generalni direktor Radio-televizije Vojvodine dr Miodrag Koprivica, resorni sekretarijat podržao je dalje emitovanje serijala „Zelena prognoza“ na RTV-u, koja poljoprivrednim proizvođačima omogućava bolju informisanost o trenutnom stanju na poljima širom Vojvodine.

„Predmet današnjeg ugovora je podrška emitovanju „Zelene prognoze“, koja, pre svega, pruža informacije poljoprivrednicima o pojavi i kretanju štetnih organizama kao i o njihovoj kontroli i suzbijanju“, rekao je Radojević dodajući da je važno što poljoprivrednici na ovaj način svakodnevno mogu čuti aktuelne podatke o stanju na usevima.

Resorni sekretar je istakao i značajnu saradnju u ovom poslu sa Prognozno-izveštajnom službom zaštite bilja AP Vojvodine, koja svakodnevno odgovorno radi na terenu. Radojević kaže da PIS ima razvijen sistem praćenja 40 različitih vrsta poljoprivredne proizvodnje i u stanju je da blagovremeno registruje pojavu novih bolesti i štetočina, i pruži značajne preporuke za njihovo suzbijanje.

„Na teritoriji AP Vojvodine postoji oko 130 štetnih organizama na koje se primenjuju hemijske mere zaštite i zato je posebno značajno pravovremeno i adekvatno reagovati, uz poštovanje principa antirezistentne strategije. Reč je o tome da primena herbicida i pesticida mora biti minimalna uz postizanje punog efekta“, kazao je Radojević. On je rekao da upravo trajanje ove poljoprivredne emisije na najbolji način odslikava interes Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i RTV-a, ali pre svega poljoprivrednih proizvođača, da blagovremeno dobiju informacije kako bi preduzeli konkretne mere na njivama i zaštitili svoje useve.

Sekretar je ukazao na to da osim subvencija, kojima Sekretarijat podstiče razvoj poljoprivredne proizvodnje u našoj pokrajini, ovakav način pomoći takođe predstavlja značajnu podršku do koje se došlo putem analize i rezultata dobijenih primenom naučnih i istraživačkih metoda na terenu.

Dr Radojević je istakao da je reč o strateškoj saradnji Pokrajinskog sekretarijata i RTV-a u želji da se pomogne poljoprivrednicima da generalno unaprede svoju proizvodnju.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'