Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Otvoren Prvi internacionalni banatski festival vina

06.03.2020

Otvoren Prvi internacionalni banatski festival vina

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je danas Prvi internacionalni banatski festival vina u Hali „Medison“ u Zrenjaninu, čiji je cilj doprinos razvoju vinogradarstva i proizvodnji vina u srednjem Banatu.

Sekretar Radojević je na ovoj manifestaciji, koja je okupila oko 80 izlagača, sa preko 170 takmičarskih vina i proizvodima domaće radinosti, istakao zadovoljstvo zbog uspešne organizacije i dodao da je ovo najbolji način da se promovišu domaća vina, kao i da će Internacionalni banatski vinski festival biti podsticaj vinarima da razvijaju svoje kapacitete i ulažu u svoje vinograde.

Uz čestitke na uspešnom organizovanju ove manifestacije, koja je u Zrenjaninu po prvi put okupila vinare iz Vojvodine, Srbije i okolnih regiona, dr Radojević se osvrnuo na rast vinske industrije i ekspanziju vinogradarstva u Vojvodini navodeći podatak da Vojvodina ima oko pet hiljada hektara vinograda, od toga na teritoriji grada Zrenjanina blizu 100 hektara.

Radojević je podsetio i na najsavremeniji vinski analizator vredan 17 miliona dinara, koji je kupila Pokrajina i koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Cilj je bio da se proizvodnja domaćih vina učini jeftinijom i kvalitetnijom.

„Pokrajinska vlada je, po prvi put, u 2017. godini pokrenula mere agrarne politike na nivou Vojvodine za subvencionisanje vinogradara. Ono što je najznačajnije – uloženo je u najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi ona postala što efikasnija i konkurentnija na domaćem i međunarodnom tržištu. Za ove tri godine potpisali smo oko 130 ugovora vrednih 210 miliona dinara s vinarijama širom AP Vojvodine“, istakao je Radojević i pozvao vinare iz Banata da konkurišu za sredstva namenjena unapređivanju proizvodnje.

Resorni sekretar je podsetio da je izuzetno značajna podrška poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije grada Zrenjanina s kojima je Sekretarijat za ove tri godine zaključio blizu 400 ugovora vrednih 280 miliona dinara. Najviše sredstava izdvojeno je za sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže, kao i za startap program namenjen mladim poljoprivrednicima za započinjanje agrobiznisa. Kada je reč o zajedničkim investicijama Sekretarijata i Grada Zrenjanina, one su dostigle oko 180 miliona dinara, a najviše je uloženo u uređenje atarskih puteva i kanalske mreže.
Radojević je domaćinima poželeo da ova međunarodna manifestacija preraste u tradicionalnu, ističući da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržati njeno održavanje kako bi postala još reprezentativnija u regionu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je ovo pravi način da ovaj banatski grad kroz kvalitetne manifestacije dobije svoje mesto na turističkoj mapi. Jedna od njih jesu i „Zrenjaninski dani piva“, koji se održavaju u avgustu sa preko pola miliona gostiju.

„Pnosni smo na sve one koji su nam pomogli oko organizacije Prvog internacionalnog festivala vina u Zrenjaninu. Vinogradarstvo i vinarstvo su u ekspanziji i u srednjem Banatu i uveren sam da ćemo imati još jednu uspešnu manifestaciju u našem gradu“, istakao je gradonačelnik, koji je zahvalio Pokrajinskoj vladi na razumevanju i uspešnoj saradnji.

Pored tradicionalnog takmičenja „Najbolje vino Banata 2020“ u okviru manifestacije održava se i bogat kulturno-umetnički program, kao i stručna predavanja iz oblasti vinarstva, vinogradarstva i turizma.

Predavanja će držati profesori Poljoprivrednog fakulteta, vrhunski enolozi, somelijeri i turistički radnici, koji će povezati proizvodnju vina i vinski turizam. Predavanja su značajna i za proizvođače, i za učenike Poljoprivredne škole koji će steći nova znanja iz ove oblasti.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'