Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Бранислав Богарошки са најбољим ученицима пољопривредних школа у Војводини и њиховим професорима

22.10.2015

Бранислав Богарошки са најбољим ученицима пољопривредних школа у Војводини и њиховим професорима

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки, примио је данас најбоље ученике из свих девет пољопривредних школа у Војводини и њихове професоре.

Поред упознавања гостију са радом ресорног секретаријата, данашњи пријем био је прилика и за презентацију, коју су ови средњошколци и њихови ментори припремили својим домаћинима, након своје недавне студијске посете од 11. до 16. октобра покрајини Баден-Виртемберг, која представља наставак сарадње Дистрикта Штутгарт и АП Војводине.

Шансу за ову посету, у организацији Секретаријата, а на позив др Курта Мезгера, руководиоца Одсека за рурални развој, пољопривреду, ветерину и храну, искористили су 20 најбољих ученика средњих пољопривредних школа из Војводине, пет наставника практичне наставе и два представника Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Пред данашњи сусрет са будућим стручњацима у области пољопривреде и ветерине, потпредседник Богарошки изјавио је представницима медија да се, у оквиру сарадње коју наша покрајина остварује са немачком покрајином Баден-Виртемберг већ више година, појавила идеја за успостављање интеракције у виду ове студијске посете.

„Секретаријат је најбоље ученике завршних разреда наших средњих пољопривредних школа упутио на студијско путовање у посету средњим пољопривредним школама у Баден-Виртембергу, произвођачким капацитетима, пољопривредним газдинствима и удружењима. Била је то седмодневна студијска посета и надам се да ћемо се договорити да то буде један од пројеката који ће заживети и бити реализован сваке године“, најавио је Богарошки.

Потпредседник Покрајинске владе издвојио је као веома битну чињеницу, да је заправо идеја да најперспективније ђаке, заинтересоване за област пољопривреде, а који ће по свој прилици завршити и пољопривредни факултет, већ у средњој школи упутимо у правом смеру.

„Наша намера је да овакву децу повежемо са онима који су најбољи и најнапреднији у домену пољопривреде, јер од ових људи ће зависити и аграрне политике и резултати пољопривреде у нашој покрајини. Надам се да ће овај пројекат временом расти и да ће се претворити у једну сталну сарадњу и праксу са Баден-Виртембергом уколико нам то финансије дозволе“, истакао је Бранислав Богарошки .

Током студијске посете, делегација из Војводине упознала се са начином образовања и рада у области пољопривреде, као и са сарадњом институција са пољопривредним газдинствима и прерађивачком индустријом, при чему су организоване тематске посете пољопривредним газдинствима, задругама и удружењима пољопривредних произвођача, као и обилазак фабрике „Џон Дир“ (Јохн Деере).

Ђаци и професори су домаћинима представили Војводину из свог угла, представнице Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Наташа Адеми, подсекретарка и Ана Сегедински, самостални стручна сарадница ИИ су домаћине упознале са чињеницама у вези са пољопривредом АП Војводине и имале су тематске састанке са циљем проширења сарадње са немачком покрајином Баден-Виртемберг у области развоја пољопривреде, удруживања произвођача, начина спровођења аграрне политике, саветодавства и пројекта Прогнозно извештајне службе.

Ученици и професори су са потпредседником Богарошким, обишли и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и сале где се одржавају седнице Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине и доносе најзначајније одлуке од виталног значаја за нашу покрајину.

  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'