Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Радојевић: За развој села и пољопривреде готово 1,4 милијарде динара

23.03.2017

Радојевић: За развој села и пољопривреде готово 1,4 милијарде динара

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић, у оквиру редовних активности Секретаријата, одржао је данас трибине намењене пољопривредним произвођачима у Бачком Петровцу, Селенчи и Силбашу. Пољопривредницима у овом крају представљене су вечерас мере ресорног секретаријата, те могућности које им стоје на располагању, пре свега коришћење бесповратних средстава путем конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду и кредитних могућности Фонда за развој пољопривреде Војводине.

Секретар Радојевић и директор Фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић указали су пољопривредницима, али и представницима ових локалних самоуправа, да бесповратна средства могу достићи и до 70 одсто, те значајно допринети унапређењу пољопривредне производње којом се баве, а исто тако и локалним самоуправама обезбедити пројекте од виталног значаја.

Ресорни секретар мр Радојевић истакао је да у сарадњи са локалним самоуправама, Секретаријат свакодневно ради на упознавању пољопривредника, широм Војводине, са актуелним конкурсима желећи да мере аграрне политике коју Секретаријат води, буду свима равноправно представљене.

„Покрајинска влада и ресорни секретаријат, конципирали су овогодишњи будзет са циљем промоције и развоја пољопривреде. Директна подстицајна средства су повећана са око 800 милиона динара од прошле године на близу 1.4 милијарде у овој години”, навео је Радојевић истакавши да је тренутно актуелно чак 13 конкурса Секретаријата са мерама подршке намењених развоју пољопривреде и села.

Мр Радојевић је истакао да су трибине места где се домаћим пољопривредницима жели указати на неопходност удруживања, опредељивање ка интензивним видовима пољопривредне производње, изградњи складишних капацитета и, евентуално, могућностима за изградњу мини прерађивачких капацитета. То су, према речима ресорног секретара, основне мере које су опредељене ка пољопривредним произвођачима уз максималну подршку Секретаријата, а путем конкурса где им се нуде бесповратна средства у ове сврхе и уз изузетно повољне кредитне линије Фонда за развој пољопривреде са каматном стопом до 1,5 одсто. Радојевић је истакао да се на овај начин долази до модела најповољнијег финансирања пољопривреде у Војводини и Србији.

Ресорни секретар је истакао још да су трибине, истовремено, и места за упознавање представника локалних самоуправа са конкурсима, који су намењени развоју пољопривреде њиховог места. Реч је о конкурсима који имају за циљ уређивање каналске мреже, уређење накатегорисаних атарских путева и отресишта, као и конкурсима за уклањање дивљих депонија са државног пољопривредног земљишта, те конкурса који се тиче унапређивања квалитета живота у сеоским заједницама, а који се односе на изградњу и реконструкцију канализационе и водоводне мреже.

Како је Радојевић најавио, поред Баната и Бачке, наредне недеље прилику да се упознају са подстицајним мерама аграрне политике и могућностима, како да остваре право на бесповратна средства Покрајинске владе за унапређивање и развој пољопривреде, имаће пољопривредници у Срему.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'