Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Воћарима из АП Војводине уручени први уговори о додели бесповратних средстава за противградне мреже

29.03.2017

Воћарима из АП Војводине уручени први уговори о додели бесповратних средстава за противградне мреже

У Покрајинској влади данас су потписани први овогодишњи уговори о додели бесповратних средстава из будзета АП Војводине која су усмерена на унапређење воћарске производње. Ради се о 28 уговора, вредних око 77 милиона динара, намењених подизању противградних мрежа на нових 70 хектара воћњака.

Обраћајући се данас пољопривредним произвођачима који су остварили право на ова бесповратна средства, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је рекао да је нова Покрајинска влада у 2017. години повећала подстицаје пољопривредницима у Војводини и да је од почетка марта расписано чак 16 конкурса.

„Ове године имамо са чиме да изађемо пред пољопривреднике у Војводини, будзет за пољопривреду никада није био већи, поготову онај део који се односи на директна бесповратна финансијска средства намењена пољопривредницима. Имамо близу 70 одсто више пара него прошле године, за доделу бесповратних средстава пољопривредницима“, рекао је Радојевић.

Он је још додао да је, поред повећања финансијског износа, учињен још један битан искорак у раду Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, као сигнал подршке пољопривредницима у Војводини, посебно младима и женама на селу.

„Повећали смо ниво поврата средстава пољопривредницима. Ако је прошле године он износио 50 одсто, ове године иде и до 70 одсто. За све носиоце регистрованих пољопривредних газдинстава поврат средстава је до 60 одсто, с тим што смо од ове године конкретно дали додатну подршку пољопривредницима млађим од 40 година, женама - носиоцима пољопривредних газдинстава и пољопривредници са подручја са отежаним условима рада у пољопривреди, који могу да остваре поврат средстава и до 70 одсто“, нагласио је Вук Радојевић.

Покрајински секретаријат за пољопривреду је у 2017. години за 20-так одсто повећао износ средстава за изградњу система противградних мреже. За разлику од прошле године, када је за ову намену било 270 милиона динара, ове године су планирана средства у износу од 320 милиона динара. Данас је потписано првих 28 уговора, од тога 27 са физичким лицима и један уговор са привредним друштвом, носиоцем регистрованог пољопривредног газдинства.

Укупна вредност инвестиција, на основу ових 28 уговора, износи око 77 милиона динара, од тога су 46,5 милиона динара бесповратна средства из покрајинског будзета. У просеку, учешће Покрајине у овим инвестицијама је око 60 одсто. Од 28 уговора, четири су потписана са женама носиоцима регистрованог пољопривредног газдинства и девет са пољопривредним произвођачима млађим од 40 година.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'