Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Потпредседник Милићевић: „Подстицајним мерама Покрајинске владе омогућавамо равномеран развој свих делова Војводине“

06.04.2017

Потпредседник Милићевић: „Подстицајним мерама Покрајинске владе омогућавамо равномеран развој свих делова Војводине“

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је данас са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вуком Радојевићем уговоре председницима локалних самоуправа које су оствариле право на бесповратна средства по основу два конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Уговорима урученим у Клубу посланика у Скупштини АП Војводине, 9 локалних самоуправа средства ће добити за уклањање дивљих депонија с пољопривредног земљишта и привођење намени тог земљишта, док ће по конкурсу за доделу средстава за суфинансирање изградње и реконструкције водних објеката у јавној својини, средства за пројекте добити 11 локалних самоуправа.

Потпредседник Покрајинске владе честитао је председницима локалних самоуправа на доброј припреми пројеката и конкурсне документације и позвао их да буду спремни да и убудуће учествују и на покрајинским и републичким конкурсима, чиме ће допринети развоју својих средина и побољшању живота у њима, а истовремено стварати и бољи амбијент за долазак и домаћих и страних инвеститора.

„Покрајинска влада је приликом свог формирања у први план ставила бржи економски развој Покрајине у склопу бржег економског развоја Републике Србије, у чему је посебно значајан приоритет да регионални развој буде равномеран на целој територији Покрајине, у свих 45 локалних самоуправа“, рекао је Ђорђе Милићевић. „Два данашња конкурса, уклањање дивљих депонија са пољопривредног земљишта и његово стављање у функцију, као и изградња фекалне канализације и објеката водопривреде, јесу мере политике руралног развоја и неке су од кључних мера које ће поништити разлику у неравномерној развијености локалних самоуправа“, рекао је потпредседник Милићевић.

Потпредседник Покрајинске владе је нагласио чињеницу да је овогодишњи будзет Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство - у износу од више од 8 милијарди динара - већи него претходних година, чиме се јасно показује однос Покрајинске владе према овој грани привредне делатности. Он је додао и то да Покрајинска влада значајне мере подстицаја усмерава и другим делатностима, кроз друге секретаријате и фондове, као и да се на свим тим активностима интензивно ради.

Како је данас рекао покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, реализација акције уклањања дивљих депонија са државног пољопривредног земљишта започета је у другој половини 2016. године, као нова мера нове Покрајинске владе. Захваљујући овој мери, прошле године је отпад уклоњен са око 170 000 м2 дивљих депонија. „Ова мера, као и остале мере Секретаријата за пољопривреду заслужује континуитет, јер се њима води рачуна о потребама насељених места и доприноси подизању квалитета живота на селу и у мањим срединама“, рекао је Радојевић.

Ове године, за уклањање депонија са државног пољопривредног земљишта Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство обезбедио је 15 милиона динара. Уз учешће локалних самоуправа које су на конкурсу оствариле право на средства из будзета – Апатин, Алибунар, Бела Црква, Вршац, Жабаљ, Ириг, Кикинда, Нови Кнежевац, Суботица – отпад ће бити очишћен са око 260 000 м2 дивљих депонија, а укупна вредност чишћења износиће 23.9 милиона динара.

По конкурсу за доделу средстава за суфинансирање изградње и реконструкције водних објеката у јавној својини, у 2017. години, за 14 пројеката у износу од 132.5 милиона динара средства је за насељена места на својој територији добило 11 локалних самоуправа – Апатин, Бачка Топола, Беочин, Бечеј, Вршац, Ковин, Нови Бечеј, Панчево, Пећинци, Сента и Стара Пазова. Како је у будзету од предвиђених 150 милиона динара преостао износ од 17.5 милиона динара, тај износ ће бити укључен у наредни конкурс и вероватно бити објављен у другој половини ове године.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'