Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Потписани уговори са пољопривредницима на основу три конкурсне линије

11.05.2017

Потписани уговори са пољопривредницима на основу три конкурсне линије

Приликом данашњег потписивања уговора са више од стотину пољопривредника са територије АП Војводине који су остварили бесповратна подстицајна средства на основу три конкурсне линије Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ресорни секретар мр Вук Радојевић поручио је да никада до сада будзет за пољопривреду није био већи, да су предвиђене и нове мере аграрне политике које треба да допринесу унапређењу аграра, те да за неке од њих подстицајна бесповратна средства износе чак до 70 одсто.

Данас су потписани уговори за доделу средстава за суфинансирање инвестиција у опрему за хладњаче, машине, опрему за прераду уљарица и сушаре за ароматично, зачинско и лековито биље, затим за опремање сточарских фарми, те за суфинансирање инвестиција у пчеларство.

Радојевић је рекао да је за све три мере аграрне политике, односно три конкурса обезбеђен већи обим бесповратних подстицајних средстава, која су добили у великом броју пољопривредници млађи од 40 година и жене које су носиоци регистрованог пољопривредног газдинства.

За конкурс који се тиче суфинансирања инвестиција у набавку опреме за хладњаче, сушаре, набавку машина за припрему производа за тржиште опредељено је четири пута више средстава него у 2016. години. Као резултат тога, данас су потписана 32 уговора са регистрованим пољопривредним газдинствима. Укупна вредност инвестиције је близу 100 милиона динара, а учешће Секретаријата је непуних око 47,5 милиона динара. То ће обезбедити нових близу 3.000 квадратних метара хладњача.

Друга конкурсна линија тиче се опремања сточарских фарми и за њега је планирано 70 одсто више пара него у прошлој години. Потписано је 11 уговора, у укупној вредности близу 14 милиона динара, са учешћем Покрајине од непуних седам милиона динара. Средства ће бити утрошена у опремање седам свињарских, три говедарске и једне овчарске фарме.

Трећа конкурсна линија односи се на развој пчеларства: набавку нових пчелињих друштава и пчеларске опреме. Радојевић је поновио да је и за ову намену повећан износ средстава у будзету, најпре ребалансом будзета у другој половини 2016. године, када је опредељено додатних 10 милиона динара. У овој години планиран је износ од 15 милиона динара. Данас су потписани уговори са 61 корисником средстава, у износу већем од 10 милиона динара, тако да су укупне инвестиције у пчеларству око 20 милиона динара.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'