Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Мировић: Приоритет су мали и средњи пољопривредни произвођачи

12.05.2017

Мировић: Приоритет су мали и средњи пољопривредни произвођачи

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас пред више од 200 пољопривредних произвођача, који су потписали 214 уговора за бесповратна средства из будзета АП Војводине, која су добили путем конкурса, а чија укупна вредност износи преко 306 милиона динара, поручујући им да су управо они ослонац нашег друштва и пољопривреде у Војводини. Мировић је указао да је задатак државе да одржи село, и малог и средњег произвођача, а да је то управо учињено и кроз данашње конкурсе.

Председник Покрајинске владе је потврдио да ће бити настављено са улагањима у пољопривреди са оваквим и још већим обимом средстава. Настојање је да се одговори на све захтеве за осавремењавање пољопривредне производње, а приоритет ће имати мали и средњи произвођачи.
Данашње субвенције су за три мере аграрне политике, коју је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у 2017. години наменио интензивној пољопривредној производњи. Инвестирано је у системе за наводњавање, биљну производњу у заштићеном простору и системе противградних мрежа.

Мировић је истакао да су пољопривредни произвођачи најуспешнији чланови нашег друштва, јер својим радом свакодневно преузимају одговорност за себе, своје породице и целокупну заједницу, уз уверење да ће средствима која су данас добили успети да унапреде квалитет производње на својим газдинствима, имањима и компанијама.
„Надам се да ћемо успети да одржимо оно што смо зацртали већ првог дана након избора Покрајинске владе. Прво, да у односу на просек ранијих година имамо, и у номиналном и у реалном износу гледајући реалну вредност новца која вам се додељује путем бесповратних давања, највише средстава у односу на све године уназад“, рекао је Мировић подсетивши да је у овој години у покрајинском будзету за аграр предвиђено осам милијарди динара, што је појединачно и номинално највећи износ до сада, нагласивши да ће тако бити и свих наредних година, те да ће цео поступак добијања подстицаја убудуће бити благовременије спроведен. Већ 1. фебруара биће расписан што већи број конкурса, рекао је председник Покрајинске владе. Тако ће пољопривредним произвођачима бити омогућено да на време планирају своје активности, које зависе од календара и имају одређене специфичности.

Мировић је упутио похвалу данас ресорном секретаријату, јер како је навео, није било лако све ово извести и обезбедити средства, јер много тога је затечено урушеног, у здравству и социјали, фондовском систему. Зато, како је нагласио, биће покушано да се пронађу додатна средства из Развојног фонда Војводине, јер влада велико интересовање за кредите Фонда за развој пољопривреде за набавку пољопривредних машина под повољним условима. Фонд за развој пољопривреде је, наиме, реализовао 200 уговора за набавку пољопривредне механизације, а интересовање је данас нарасло на више од 700 захтева.

„Те апликације нису сигнал, већ задатак за нас. Ми ћемо данас покушати да нађемо додатна средства“, рекао је Мировић и позвао пољопривредне произвођаче да наредне две до три недеље прате нове могућности и подстицаје за њихове делатности, јер ће, како је рекао, неколико стотина милиона динара бити обезбеђено за набавку пољопривредних машина преко линија Фонда за развој пољопривреде.

И као трећу важну ствар, председник Мировић је навео да се Покрајинска влада оријентисала на оне којима заиста треба помоћ. Навео је да они, који имају преко 300, 400, 500 и 1.000 хектара могу и сами, али мањи и средњи произвођачи су наш јавни циљ и пракса у будућности.

За мере у области суфинансирања у системе за наводњавање и изградњу експлоатационих бунара, потписано је 125 уговора у вредности око 121 милион динара, где је учешће Секретаријата око 66 милиона динара и нових 735 хектара пољопривредних површина под наводњавањем. За суфинансирање набавке конструкција и опреме за биљну производњу у заштићеном простору, потписано је укупно 57 уговора у вредности од око 28 милиона динара са учешћем Секретаријата од непуних 20 милиона динара и преко 50 хиљада квадратних метара пластеника. Када је реч о суфинансирању набавке елемената система за заштиту од временских непогода на територији АП Војводине, потписано је 32 уговора укупне вредности око 160 милиона динара, где је учешће Секретаријата око 88 милиона динара, што ће за резултат имати нових 120 хектара пољопривредних површина под противградним мрежама.
Вук Радојевић је подсетио да никада није био већи аграрни будзет у Аутономној покријини Војводини. С једне стране, финансијски никад значајније, а с друге стране што ће бити виђено и кроз данашње уговоре, такође никада није био већи ниво повраћаја финансијских средстава. У оквиру ове три аграрне мере, повраћај је до ове године износио до 50 одсто, а од ове године ниво повраћаја је до 60 одсто за све пољопривредника. Навео је да повраћај може износити и до 70 одсто, када је реч о млађим произвођачима од 40 година, женама или када су у питању отежани услови рада у пољопривреди. Управо је данас потписаним уговорима доминантно учешће пољопривредника, који остварују право на повраћај од 70 одсто средстава, што говори о томе да су ове мере конкретно дале резултат јер су млађи пољопривредници, жене и сви они који се баве пољопривредом и раде у отеженим условима били мотивисани да конкуришу.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'