Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Свечано отворен Заливни систем Агролика у Б. Грачацу

22.05.2017

Свечано отворен Заливни систем Агролика у Б. Грачацу

Јуче су у Бачком Грачацу покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић и председница општине Оџаци Латинка Васиљковић свечано пустили у рад Заливни систем Агролика, у присуству великог броја званица, међу којима је био и помоћник председнице општине задужен за привреду и пољопривреду Андрија Хајду. Реч је о пројекту ЗЗ Агролика вредном 2,5 милиона евра, а на тај начин грачачка задруга ће моћи да залива хиљаду хектара пољопривредног земљишта. 

Звонко Бањеглав, директор Земљорадничке задруге Агролика том приликом је рекао да је замисао о изградњи система за наводњавање дуга 20 година и да је напокон остварен сан предузећа које тренутно запошљава 80-так радника и обрађује 2.000 хектара, те да је комплетна инвестиција реализована из сопствених средстава. Он је даље истакао да је основна идеја читавог пројекта да се у сваком тренутку у току године добијају стабилни и високи приноси пољопривредних култура. 

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић је похвалио овако један значајан пословни корак ЗЗ Агролика и упознао присутне са овогодишњим планом рада ресорног покрајинског секретаријата, где је, поред осталог, нагласио да је за ову годину у покрајинској каси издвојено 50 посто више новца за развој пољопривреде. 

Радојевић је навео да је ЗЗ Агролика сјајан пример друштвено одговорног предузећа које чини све што је потребно за квалитетнији живот на селу, посебно нагласивши помоћ задруге у изградњи православне цркве у Бачком Грачацу, као и разне видове помоћи установама, спортском друштву и удружењима грађана у селу.

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић је рекла да је почаствована позивом да присуствује једном овако важном догађају Агролике, која служи за пример у читавој Србији, те да ће она и њени сарадници уз помоћ виших истанци власти увек помагати где је то потребно и могуће.

Заливни систем се снабдева водом из Великог бачког канала, а црпна станица је капацитета 600 литара у секунди. Трафостаница је јачине 630 киловатампера, цевовод је дугачак 11 километара, а енергетски каблови за напајање центар пивот уређаја 23 километра.  

Цео систем за наводњавање има 12 центар пивот уређаја и прављен је са могућношћу проширења. Извођач радова била је фирма Агроаква из Ветерника, а радови на изградњи трајали су осам месеци. 
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'