Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић отворио Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице

01.06.2017

Вук Радојевић отворио Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, на огледним парцелама Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима код Новог Сада, отворио је манифестацију Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице и том приликом поручио да је НС Семе недвосмислено јединствен српски аграрни бренд.

Радојевић је истакао да Покрајински секретаријат за пољопривреду и Институт за ратарство и повртарство имају врло интензивну комуникацију и сарадњу.
„Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Институт за ратарство и повртарство, партнери су на креирању пројекта „АГРИННО“, са којим су аплицирали пред одговарајућим фондовима Европске Уније, а у оквиру Другог ИПА позива прекограничне сарадње Србија – Мађарска. Пројекат за циљ има креирање четири пољопривредна инкубатора у Војводини, од којих би се један налазио управо на Институту за ратарство и повртарство. Ово је први европски пројекат на ком се Секретаријат јавља као водећи партнер, док су поред Института, партнери и Фонд за европске послове, као и Чонградска жупанија из Мађарске“, рекао је Радојевић.

Посебно је истакао да Покрајински секретаријат остварује сталну сарадњу са пољопривредним произвођачима, њиховим асоцијацијама и подржава обнову задругарства, као и сарадњу са стручним и научним институцијама.

Покрајински секретар је затим упознао окупљене пољопривредне произвођаче са актуелним мерама аграрне политике, рекавши да су оне и квантитативно и квалитативно унапређене.

Поред тога што будзет за пољопривреду у Покрајини никад није био већи, његов највећи део усмерен је директно ка регистрованим пољопривредним газдинствима. Повраћај средстава износи и до 70 одсто инвестиције, Радојевић је говорио и о унапређењу постојећих и увођењу нових мера аграрне политике, као што су програми подстицаја за останак младих на селу и за набавку пољопривредне механизације. Посебно је нагласио да су све мере аграрне политике које се спроводе у АП Војводини усаглашене и компатибилне са мерама које примењује Министарство пољопривреде.

Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице је већ традиционална манифестација која окупља пољопривреднике и стручњаке, на којој се представљају најновије сорте и потенцијал Института за ратарство и повртарство. Такође, на њој се могу чути и прве прогнозе овогодишњих очекиваних приноса стрних жита и уљане репице.

Директор Института за ратарство и повртарство др Јан Туран се осврнуо на успехе ове научне институције која ствара сорте са високим потенцијалом родности, које су признате и код нас и у свету.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'