Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић боравио у радној посети општини Шид

28.06.2017

Вук Радојевић боравио у радној посети општини Шид

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић боравио је данас у радној посети општини Шид, у оквиру које је обишао фабрику уља "Викториа оил", мост на каналу Шаркудин на локалном путу Моровић - Вишњићево и завршне радове на водоводној мрежи у Соту.

Вук Радојевић је приликом обиласка индустрије за прераду уљарица „Викториа оил“ у Шиду, честитао директору Срђану Попову и менадзменту, као и свим запосленима на признању, које је ових дана уље „Искон“ добило у Бриселу од Међународног института за укус и квалитет.

„Овај производ препознат је и на европском нивоу и треба да будемо поносни што имамо прилику и као обични потрошачи на тржишту Србије да у понуди имамо и једно овако висококвалитетно јестиво уље“, изјавио је Вук Радојевић.

Према његовим речима представницима медија, сврха овог обиласка јесте била и да се види ниво припремљености „Викториа оила“ за предстојећу пољопривредну сезону, јер је већ у току кампања уљане репице, а чекају нас и сунцокрет и соја.

„Важно је напоменути и кооперантски однос који „Викториа оил“ има са пољопривредним произвођачима, што је од огромног значаја за целокупни примарни пољопривредни сектор“, рекао је Радојевић и нагласио да су овакве компаније од изузетног значаја за стабилност на тржишту пољопривредних производа.

Радојевић је похвалио и добру сарадњу ове фабрике, која запошљава око 250 људи , са шидском локалном самоуправом, јер као друштвено одговорна компанија учествује у многим активностима које се у општини Шид реализују у разлуичитим областима.

Директор Срђан Попов је рекао да се у овој фабрици годишње преради 320 хиљада тона уљарица, као и да се већи део производа извози, па чак и у Кину.

У наставку посете, заједно са председником Општине, Предрагом Вуковићем, представницима локалне самоуправе и директором Управе за капитална улагања Недељком Ковачевићем, Вук Радојевић обишао је радове у општини Шид које је делом финансирала Покрајина.

У изјави новинарима, Радојевић је истакао да је мост на каналу Шаракудин, који због своје недовољне ширине и позиције, на кривини локалног пута на улазу у насеље Вишњићево, представља црну тачку на том локалном путу са тешким последицама по животе људи, захтевао хитну реконструкцију. Ресорни секретаријат је, како је рекао Радојевић, дао сагласност ЈП „Воде Војводине“ у чијој је надлежности овај објекат да из годишњег програма пословања овог предузећа определе средства из будзетског фонда, који обезбеђује ресорни секретаријат, уз постигнуте уштеде у висини укупне вредности од 4,5 милиона динара. На овај начин је омогућено проширење моста са неких четири метара на шест и по метара, што је значајно за становнике Вишњићева и Моровића, али и све оне који користе овај пут. Радојевић је изразио задовољство што су заједничким окупљањем око овог пројекта пронађена средства и превазиђен један важан порблем који је десетине година мучио мештане шидске општине.

„Пример реализације изградње водоводне мреже у Соту, такође на најбољи начин осликава идеју и основну визију Покрајинске владе, а то је окупљања око пројеката. Било је основно да у 21. веку решимо питање снабдевања водом овог становништва, а реч је о елементарним стварима о којима нико није бринуо у претходном дужем временском периоду“, изјавио је Радојевић. Како је навео, ресорни секретаријат и Управа за капитална улагања су заједно издвојили по педесет одсто средстава неопходних за реализацију овог пројекта, чија је пројектована вредност најпре износила 36 милиона динара без ПДВ-а, те да је у поступку јавне набавке изабран најбољи понуђач са укупном вредношћу уговора са око 16,6 милиона динара без ПДВ-а, што говори о остваривању значајне уштеде, а очекивања су да до 1. септембра буде омогућен прикључак свима који то буду желели у Соту.

Радојевић је подсетио да су заједничким средствима општина Шид и ресорни секретаријат у 2017. за уређење индустријске зоне у овој општини издвојили 36 милиона динара за уређење некатегорисаних атарских путева и отресишта и за уређење каналске мреже у функцији одводњавања. Такође, Радојевић је изнео и податак да су пољопривредници општине Шид у протеклих годину дана рада нове Покрајинске владе, остварили субвенције у виду бесповратних средстава у висини од преко 60 милиона динара, а што је највише искоришћено за подизање противградних мрежа. Како је Радојевић навео, у овом случају може се констатовати постојећа проактивна улога општине Шид с једне старне, и подршка Покрајинске владе и Секретаријата с друге стране.

Средином јула месеца требало би да почну и радови на изградњи приступне саобраћајнице индустријској зони у шидској општини. Приступна саобраћајница путног појаса радне зоне бр. 8 у Адашевцима биће успостављена паралелно са постојећим државним путем. Реч је о вредности од 16,5 милиона динара које општина Шид обезбедила по конкурсу код Управе за капитална улагања, за пројекат побољшања пословне и инвестиционе климе, рекао је директор Управе ѕа капитална улагања Недељко Ковачевић.

Председник општине Шид Предраг Вуковић је истакао је да је реч о пројектима од виталног значаја за шидска насеља Вишњићево и Сот. Посебну захвалност је изразио Покрајинској влади , која улаже у шидску општину, што није био случај дуго уназад, као и за средства додељена у оквиру капиталних улагања, како би била решена елементарна животна питања у овим насељима.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'