Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
У Новом Саду почео конгрес посвећен одрживом управљању земљиштем

26.09.2017

У Новом Саду почео конгрес посвећен одрживом управљању земљиштем

На Пољопривредном факултету у Новом Саду, данас је званично отворен ИИ Међународни и XИВ Национални конгрес Српског друштва за проучавање земљишта под називом „Решења и пројекције за одрживо управљање земљиштем“.

На овом конгресу у наредна два дана, биће представљено 130 научних радова, од чега преко 40 радова из иностранства, у којима су представљени резултати и сазнања о досадашњим истраживањима земљишта.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић истакао је пред отварање овог конгреса , да овакви скупови заслужују посебну подршку ресорног секретаријата.

„У овој години је ресорни секретаријат подржао девет оваквих научностручних скупова у организацији Пољопривредног факултета. За ову годину смо определили 20 милиона динара за контролу плодности земљишта, што је двоструко више, него лане. Земљиште као природни необновљиви ресурс, јесте нешто чему морамо посветити дужну пажњу“, нагласио је мр Радојевић и додао да се управо кроз овакве скупове долази до важних сазнања у циљу унапређивања мера аграрне политике.

На отварању данашњег скупа, мр Радојевић указао је и на политику нове Покрајинске владе, која жели да определи додатна средства за ову намену, поготову узимајући у обзир досадашње анализе које су упозаравајуће. Стога је, како је навео, континуирана сарадња са научностручном заједницом више него неопходна, како би се дошло до квалитетних препорука намењених пољопривредним произвођачима. Уз жеље за успешан рад учесницима скупа, ресорни секретар је упутио похвале Пољопривредном факултету и његовим представницима на изузетно проактивној улози коју остварују између осталог и у сарадњи са Покрајинском владом. Ресорни секретаријат је имао прилику да ове године подржи девет кандидованих пројеката ове високошколске установе за шта је издвојено преко пет милиона динара, подсетио је ресорни секретар, указујући да се ради и о уважавању акдемске заједнице Пољопривредног факултета у Новом Саду, као једне од наших најрелевантнијих институција у области аграра. Једна од нових мера аграрне политике, која се по први пут реализује на територији АП Војводине јесте и подршка научнообразовним установама у нашој покрајини за набавку нове опреме. Мр Радојевић је тим поводом изнео да је Секретаријат за Пољопривредни факултет на овом конкурсу определио максималних два и по милиона динара, и додао да је укупно седам корисника остварило право на наменска бесповратна средства. Конкурс је расписан у циљу повезивања теорије и праксе у области дуалног образовања.

Проф. др Миливој Белић са Пољопривредног факултета, председник Српског друштва за проучавање земљишта, отворио је овај значајан скуп посвећен истраживањима земљишта, подсетивши да се овакви скупови одржавају сваке четврте године са циљем преношења сазнања научних радника и остваривања интернационалне комуникације. Проф. др Белић указао је да данашњи конгрес треба да пружи решења која треба да се на најбољи начин пројектују до корисника пољопривредних земљишта, те институција која се баве заштитом земљишта и до институција које се баве управљњем земљишним ресурсом.Заједнички циљ сваког појединца и нације јесте да подизање индивидуалне и колективне свести о значају земљишта, поручено је са овог скупа.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'