Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Подршка за пошумљавање, расадничку производњу и изградњу шумских путева

05.10.2017

Подршка за пошумљавање, расадничку производњу и изградњу шумских путева

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, уручио је данас уговоре корисницима који су на годишњем конкурсу остварили право на средства из Будзетског фонда за шуме АП Војводине.

За подизање нових шума на територији Војводине уручено је шест уговора укупне вредности 29 милиона динара, од чега је учешће ресорног секретаријата преко 13 милиона динара. Тиме ће, како је Радојевић навео, у Војводини бити пошумљено нових 100 хектара земљишта.

Он је нагласио да је битно да се целокупна друштвена заједница више ангажује по питању пошумљавања, и похвалио Кикинду и Врбас - локалне самоуправе које су конкурисале и оствариле права на бесповратна средства.

„Позивам и остале локалне самоуправе да се више ангажују по питању пошумљавања, те да конкуришу за неопходна финансијска средства која ће у стопостотном износу обезбедити Покрајинска влада“, казао је Вук Радојевић.

Данас је уручено и десет уговора за унапређење расадничке производње. Вредност инвестиције је пет милиона динара, а новац је у стопостотном износу обезбеђен из покрајинског будзета, и то за: бунаре, заливне системе, те за неопходну опрему и машине за расадничку производњу.

Радојевић је такође уручио и уговоре ЈВП „Војводина шуме“ и Националном парку „Фрушка гора“ за изградњу шумских путева у дужини од 26 километара. Вредност инвестиције јесте око 185 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила око 104 милиона динара. Реализацијом те инвестиције биће обезбеђено лакше, ефикасније и брже саобраћајно комуницирање кроз шуме, као и то да шуме буду проходније и приступачније за даљу експлоатацију, одржавање и негу.

Када је у питању стратегија пошумљавања, Радојевић је нагласио да је фокус секретаријата на чијем је челу, на годишњем програму који предвиђа све активности у вези са унапређењем шумарства на територији Војводине.

„Неопходно је да у наредном периоду пронађемо модел како да локалне самоуправе више заинтересујемо за активности на пошумљавању. Међутим, иницијатива мора да потекне од локалних самоуправа, односно оне морају да кроз годишње програме уређења, коришћења државног пољопривредног земљишта, одреде парцеле за пошумљавање, да на то добију сагласност од Министарства пољопривреде и да се та промена онда изврши у катастру“, казао је Радојевић. Он је додао да је идеја ресорног покрајинског секретаријата да се по реализацији неопходних техничких активности, те парцеле дају јавним предузећима која су корисници и баве се управљањем шумама, што је интересу како јавних предузећа, тако и локалних самоуправа, јер многе од њих немају ни техничких ни људских капацитета да се баве пошумљавањем, нити могу да се баве негом шума.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'