Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ и руски Федерални институт за здравље животиња потписали протокол о сарадњи

16.10.2017

Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ и руски Федерални институт за здравље животиња потписали протокол о сарадњи

Представници Научног института за ветеринарство „Нови Сад“ и Федерални институт за здравље животиња (ФГБ „АРРИАХ”) из Русије, потписали су данас протокол о успостављању научно - технолошке сарадње.

Први корак ове сарадње огледаће се у раду на развијању програма вакцинација, потом на дијагностичким методама болести код животиња, те боравку наших сарадника у руском Федералном институту.

Потписивању овог значајног документа, којим ће бити омогућено унапређивање билатералне, научне и технолошке сарадње ових институција, присуствовао је и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић.

„Потписивање овог протокола има вишеструку значај. Овакав документ с једне стране треба да обезбеди да ова научно-технолошка сарадња послужи као добар основ за заједничко научно истраживање, када је у питању национални, али и међународни интерес“, истакао је мр Радојевић и навео да је смисао овог протокола и у заједничком наступу за финансијска средства код међународних фондова, у циљу реализације пројеката који су од обостраног интереса и за Србију и за Руску Федерацију.

Ресорни секретар је навео и да ова врста сарадње треба да доведе и до усаглашавања и одређених правилника и одређених захтева који постоје свакако на руском тржишту, јер Федерални институт јесте део целокупног руског административног система и надлежне управе која се бави контролом квалитета. Производи животињског порекла свакако захтевају значајне процедуре усаглашавања, као што је то случај и са другим пољопривредним производима где ће, према мишљењу мр Радојевића, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ дати свој допринос, како би у наредном периоду олакшали извоз производа животињског порекла.

Директор Научног института за ветеринарство „Нови Сад“ , проф. др Мирослав Ћирковић, један од потписника протокола, истакао је да постоји велики интерес када је реч о остваривању широке сарадње са институцијом попут руског Федералног института из Владимирова. Ова сарадња ће поред развијање програма вакцинација и терапије превентивних мера, обухватити и програм контроле намирница, које извозимо на руско тржиште, као и уједначавања стандардизације и акредитације. Он је рекао да ова сарадња са Руском Федерацијом треба да допринесе образовању наших кадрова, унапређивању издавачке делатности, као и сарадњу наших научника, те могућност учешћа у реализацији технолошких пројеката.

Директор Федералног института за здравље животиња из Владимирова Дмитриј Лозовој, нагласио је да је Научни институт за ветеринарство у Новом Саду водећа институција, и навео значај руског института истакавши да се баве блиским пословима, те да постоји спремност у настојању да делимо постојеће знање и искуство.

„Институције као што су наше две, не могу се бавити науком локално, већ морају сарађивати. Наука и сарадња не познају границе“, нагласио је Лазовој и додао да је брига о здрављу животиња важан елемент и српске привреде, као и да шира сарадња на плану науке и истраживања наших институција може само да допринесе и убрза постизање бољих резултата.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'