Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Пољопривредни факултет у Новом Саду обележио значајне јубилеје

20.10.2017

Пољопривредни факултет у Новом Саду обележио значајне јубилеје

Свечаном академијом, Департман за економику пољопривреде и социологију села Пољопривредног факултета у Новом Саду, обележио је данас три значајна јубилеја - 60 година од оснивања Катедре за економику пољопривреде, 51 годину од оснивања Завода за економику пољопопривреде и 40 година постојања агроекономског смера.

Честитајући значајне јубилеје овој високообразовној институцији, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је истакао да агроекономисти значајно доприносе креирању аграрне политике Војводине и Србије, уз задовољство што је и сам као представник струке у прилици да томе допринесе на нивоу наше покрајине.

„ Агроекономисти, својим знањем и приступом, могу и морају да дају и јачи допринос развоју пољопривреде, а поготово да своје интересе каналишу кроз струковна удружења“, нагласио је мр Радојевић и указао на добар пример како Европска асоцијација агроекономиста значајно утиче на мере аграрне политике Европске уније.Активније учешће, према речима ресорног секретара, јесте нешто што се очекује и у овој области, како би целокупна агроекономска струка на адекватан начин била укључена у креирање домаће аграрне политике. Он је подсетио да ресорни секретаријат за нешто више од годину дана унапредивши постојеће аграрне мере и уврстио неке нове кроз рад Покрајинске владе, што је дало нови импулс дањем развоју пољопривреде у нашој покрајини.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица изнео је да је протекло време потврда оснивачима ове катедре да су били у праву, када су пројектовали агроекономски смер с циљем праћења економских резултата, који се остварују у пољопривредној производњи.

„ Један од резултата је и што смо успели да у овом периоду оспособимо велики број стручњака, који помажу нашим пољопривредницима да и целокупна производња, поред технолошког аспекта, има задовољавајући резултат“, истакао је проф. др Тица.

Интерес Департмана је да имамо повратну информацију из привреде, шта је то што ми треба да дорадимо у нашим наставним плановима и програмима како би људе што боље припремили за посао у одређеним секторима, истакао је овим поводом проф. др Дејан Јанковић, шеф Катедре за економику пољопривреде.

„Имамо разлога да будемо поносни. Наше основне академске студије завршило је 1.200 студената, мастер академске студије 91. Изнедрили смо 133 магистра из области агроекономије. У овој области одбрањено је 77 докторских дисертација“, изнео је проф. др Јанковић.

Након уводне речи проф. др Владислава Зекића, присутнима су се обратили и колеге других департмана из наше земље и региона са којима Пољопривредни факултет остварује дугогодишњу и успешну сарадњу.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'