Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић разговарао са данским фармерима у Руском Крстуру

01.11.2017

Вук Радојевић разговарао са данским фармерима у Руском Крстуру

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, обишао је данас фарму компаније „Нуклеус Аграр-Ф1“ у Руском Крстуру, где је разговарао са представницима Удружења данских фармера (ДФА), који су заинтересовани за ширење пословања и у Србији.

Фарма „Нуклеус Аграр-Ф1“, бави се производњом приплодног материјала у свињарству, конкретно назимица Ф1 генерације и мушке прасади за тов и продају и једно је од ретких овдашњих имања које испуњава све стандарде.

Представници четрдесетак највећих фармера из Данске, који се налази на студијском путовању у Србији и БиХ, у организацији Амбасаде Данске у Србији и Привредне коморе Србије, посетили су ову фарму у Руском Крстуру, као пример остваривања успешне сарадње државе и пољопривредних газдинстава на плану унапређења свињарске производње, али и могућности успостављања конкретне сарадње у овој пољопривредној грани.

Ресорни секретар мр Радојевић је рекао да Покрајинска влада, путем мера Секретаријата за пољопривреду доприноси бржем развоју сточарства.

„У овогодишњем будзету смо издвојили три пута више финансијских средстава намењених за опремање сточарских фарми на територији Војводине. Ове године потписали смо 53 уговора са произвођачима свиња у Војводини по том основу. Вредност субвенција је на нивоу од око 35 милиона динара. Радује чињеница и што је све веће интересовање међу младим пољопривредницима за интензивну сточарску производњу“, истакао је Радојевић.

Он је додао да Покрајински секретаријат за пољопривреду и кроз свој одгајивачки програм, који финансира на нивоу од око 55 милиона динара годишње, жели да допринесе даљем генетском унапређењу сточног фонда на територији Војводине.

„Тим средствима смо прошле године уматичили око 25.000 грла свиња и, такође, то јесте допринос оваквим и сличним фармама, као што је „Нуклеус Аграр“, да дођу до што квалитетнијих приплодних грла“, објаснио је ресорни секретар, и посебно нагласио да општи интерес јесте да се повећа продуктивност на фармама, што је и циљ ове мере аграрне политике.

Посебно је нагласио да улагања у прерађивачки сектор, где Покрајина финансира мини прерађивачке капацитете, треба да допринесу стварању додатне вредности. Ове године су издвојена значајна средства, и како је Радојевић приметио, војвођански пољопривредници препознају свој интерес у томе. "Потписано је осам уговора, где се очекује да се у складу са стандардима ЕУ допринесе подизању нивоа квалитета производње и прераде свињског меса“, рекао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Председник Удружења данских фармера Јоханес Хансен навео је да је са колегама, током боравка у Србији, обишао неколико великих пољопривредних газдинстава и фарми.

Он је рекао да су инпресионирани оним што су видели, посебно жељом људи и постојећим потенцијалима да се пољопривреда подигне на један виши ниво. Дански фармери, упутили су посебне похвале на рачун актуелних мера државе, којима се обезбеђују различите субвенције и посебно истакли да су веома расположени да Србија буде једна од 40 земаља, у којима дански фармери желе да инвестирају.

Власник компаније Нуклеус Аграр-Ф1 Боривој Јаковљевић је изразио задовољство због посете данских фармера и прилике да учимо од најбољих, јер како навео, дански произвођачи свиња спадају у ред најбољих на свету. Јаковљевић је додао да се нада да ће резултат данашње посете бити успешна пословно-техничка сарадња у производњи приплодног материјала, генетике, опреме.

У Руском Крстуру одржана је и панел дискусија на тему: „Унапређење генетског материјала у свињарству“.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'