Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић посетио Савез пољопривредних задруга Валенсије

14.11.2017

Вук Радојевић посетио Савез пољопривредних задруга Валенсије

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је, у оквиру стручне посете покрајини Валенсија, коју су организовали Задружни савез Војводине и Амбасада Шпаније у Србији, посетио Савез пољопривредних задруга Валенсије, где је са генералним директором покрајинског Министарства Валенсије за пољопривреду, заштиту животне средине, климатске промене и рурални развој Рохеном Лијанесом Рибасом разговарао о могућем унапређивању сарадње у области пољопривреде и задругарства између наше две покрајине.

Мр Радојевић је истакао да задругарство у Србији има дугу традицију и шпанске колеге упознао са потенцијалима наше покрајине уз нагласак да домаће задругарство треба ојачати. Он је нагласио да је то изводљиво и путем примера добре праксе, који се у Валенсији примењују у оквиру сложених задруга, а што би могло бити искоришћено и у Војводини.

Представници Савез пољопривредних задруга Валенсије, упознали су војвођанску делегацију са значајем извозног потенцијала покрајине Валенсије, и задружног организовања, поготово са аспекта користи за пољопривредне произвођаче. Изнели су податак о постојању 355 задруга у Валенсији, од којих су 322 задруге првог реда, док су 23 сложене задруге које обједињују више задруга у свом саставу.

Делегација из Војводине и домаћини у Валенсији, сложили су се да се кроз модернизацију задруга и стимулисање удруживања у сложене задруге постиже унапређење конкурентности пољопривреде, што је заједнички циљ свих учесника у пољопривредној делатности.

Делегације из Војводине, у чијем саставу су били и председник и секретар Задружног савеза Војводине Радислав Јованов и Јелена Несторов Бизоњ, представници више војвођанских задруга, Гаранцијског фонда АПВ и Пољопривредног факултета у Новом Саду, посетила је државну велетржницу „МЕРЦАВАЛЕНЦИА“, чији су оснивачи Министарство пољопривреде и Министарство финансија. Значајно је да је велетржница „МЕРЦАВАЛЕНЦИА“ основана 1966. године са циљем заштите националних интереса у унапређењу понуде и дистрибуције пољопривредних производа и хране.

Одржан је и састанак са представницима сложене задруге „Анецооп“ у Валенсији, у чијем саставу се налази 68 основних задруга и предузећа, који заједно окупљају 27.000 пољопривредника. У разговору са представницима делегације из Војводине, закључено је да у Војводини постоје реални потенцијали за успостављање сарадње са задругом „Анецооп“, како у области регионално оријентисане заједничке производње, тако и у заједничкој производњи за друга тржишта.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'