Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Радојевић сумирао резултате конкурса за суфинансирање система за наводњавање у 2017.

20.11.2017

Радојевић сумирао резултате конкурса за суфинансирање система за наводњавање у 2017.

У оквиру другог овогодишњег конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, намењеног суфинансирању набавке опреме за наводњавање и изградњу експлоатационих бунара на територији АП Војводине , ресорни секретар Вук Радојевић уручио је данас 154 уговора корисницима средстава – регистрованим пољопривредним газдинствима, који су испунили критеријуме конкурса.

Мр Радојевић је истакао да је данашње потписивање резултат одлуке о прерасподели средстава, чиме је обезбеђено да додатних, скоро 92 милиона динара, буду опредељена за ову сврху. Он је изнео да укупна вредност инвестиција у системе за наводњавање износи 165 милиона динара, у чему је учешће Секретаријата 55,5%. Наведеним инвестицијама ће бити обезбеђено наводњавање нових 913 хектара.

„Највећа инвестирања су у ратарској производњи, потом повртарској и воћарској производњи. Од 154 уговора, који су данас потписани, 95 је из категорије којој припадају пољопривредници млађи од 40 година, жене носиоци пољопривредних газдинстава и пољопривредници који се баве овом делатношћу у отежаним условима рада. Значајно је и да они могу да остваре поврат у односу на реализовану инвестицију и до 70 одсто“, нагласио је Радојевић.

У Привредној комори Војводине, где су ови уговори уручени корисницима, Радојевић је истакао да је прави моменат и за сумирање резултата у 2017, када се ради о суфинансирању набавке опреме за наводњавање, подсетивши да је Покрајинска влада у овој години начинила ванредне напоре и обезбедила укупно 472 милиона динара за ову конкурсну линију. Вредност укупна инвестиција је 840 милиона динара, чиме је омогућено наводњавање на нових 5.500 хектара.

Радојевић је упоредивши претходни петогодишњи период, где је видљиво да се издвајање ресорног секретаријата за ове сврхе кретало у распону од око 190 милиона до 300 милиона динара, са чињеницом да је ове године за исте намене обезбеђено 472 милиона динара, навео да је Покрајинска влада на овај начин обезбедила и да пољопривредници спремније дочекају наредну годину.

Радојевић је нагласио да ће Секретаријат наставити са финансијском подршком ове мере и у 2018. години, што ће уз инвестиције у оквиру средстава из Абу Даби фонда за развој, намењених за реализацију регионалних система за наводњавање, пољопривредницима омогућити да у пуној мери искористе потенцијале ових система.

У овој години Секретаријат за пољопривреду је потписао укупно 929 уговора са регистрованим пољопривредним газдинствима, која су конкурисала за бесповратна средства намењена за набавку система за наводњавање.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'