Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић отворио 16. „Видовдански сабор„ у Врднику

22.06.2018

Вук Радојевић отворио 16. „Видовдански сабор„ у Врднику

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић отворио је вечерас 16. „Видовдански сабор„ у Врднику.

Радојевић је истакао значај оваквих догађаја, исказавши задовољство што отвора „Видовдански сабор„ баш у Врднику, који је место богате историје, културног и верског наслеђа, где се захваљујући великој посвећености мештана, и уз подршку Туристичке организације Општине Ириг и локалне самоуправе, на најбољи могући начин, негују традиција и обичаји везани за православни празник „Видовдан“.

Он је указао на потенцијал општине Ириг, посебно када је реч пољопривредној производњи, те производњи воћа које се гаји на 1.200 хектара, док је под виноградима 240 хектара.

Секретар Радојевић је рекао да је добро што се по први пут организује и фестивал “Фрушкогорских вина“ , и да је то прилика да се уз чувене сремачке специјалитете дегустирају и представе најквалитетнија вина са Фрушке горе.

"Покрајинска влада обезбедила је 17 милиона динара за куповину најсавременијег уређаја за анализу важних параметара вина, битних за добијање висококвалитетних вина. Уређај се налази на огледном добру, Департмана за воћарство и виноградарство новосадског Пољопривредног факултета у Сремским Карловцима, рекао је Радојевић. Осим тога, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство кроз аграрне мере подстиче развој виноградарске производње, доделом средстава за суфинансирање инвестиција за набавку опреме за производњу вина, набавку елемената потребних за подизање производних засада винограда, набавку система за наводњавање, где повраћај на инвестицију, износи и до 70 одсто за млађе од 40 година, жене носиоце регистрованог пољопривредног газдинства, као и пољопривреднике у неразвијеним подручјима.

Присутне су овом приликом поздравили државни секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Велимир Станојевиц и председник општине Ириг Стеван Казимировић.

Општина Ириг вековима негује култ свеца, кнеза Лазара, чије су свете мошти у Врдник донете крајем 17-ог века. Од тада постоји и Видовдан, и традиционални сабор је уприличен управо у част том значајном догађају.
  

СВЕ ВЕСТИ
ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'