Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Представљене подстицајне мере за задруге у 2019. години

24.04.2019

Представљене подстицајне мере за задруге у 2019. години

„Покрајински секретаријат за пољопривреду је већ од 2017. године врло јасно препознао земљорадничке задруге кроз све наше аграрне мере и конкурсне линије на покрајинском нивоу. За претходне две године имамо преко 80 милиона динара инвестиција у опрему у земљорадничким задругама широм Војводине“, истакао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић на данашњој конференцији, посвећеној подстицајним мерама за задруге у 2019. години на републичком и покрајинском нивоу.

Радојевић је у свом обраћању на конференцији у Привредној комори Војводине, којој је присуствовао и министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа Милан Кркобабић, представници задружних савеза, покрајинских развојних фондова, Универзитета у Новом Саду и банкарског сектора, истакао да је неопходно финансијски подржати удруживање пољопривредника, јер је то најбољи начин за њихово оснаживање, као и њихову производњу.

Он је изнео и новину са данашње седнице Скупштине Развојне агенције Војводине, на којој је усвојен програм рада РАВ, у оквиру којег је инкорпорирана нова мера, која је усмерена ка земљорадничким задругама и намењена је набавци опреме за примарну и прерађивачку производњу. За ове намене је опредељено 50 милиона динара, односно по земљорадничкој задрузи до пет милиона динара.

Секретар Радојевић је истакао да је републичка Влада за ове две године унела додатни импулс у удруживање пољопривредника и оснаживање задругарства, те да се заједнички чини максималан напор у правцу координације заједничких активности у циљу реафирмације задругарства.

Радојевић је још истакао да и поред тога што је задругарство две деценије било занемарено, и даље постоје примери добре праксе, односно добре земљорадничке задруге, које треба да служе као узор и новоформираним. Ресорни секретар је навео и значај сложених задруга, које су резултат удруживања две или више задруге, и које на тај начин долазе у положај да остваре субвенцију од републичке Владе и до 60 милиона динара. Реч је о огромним инвестицијама, које, како је др Радојевић нагласио, треба да унапреде генерално пољопривредну производњу.

Он је поручио да Секретаријат и ове године наставља са подршком земљорадничким задругама. Он је посебно указао на значај сарадње са Задружним савезом Војводине, у којем Покрајина има стабилног стратешког партнера у заједничком уважавању задругара, чије потребе ће бити имплементиране у аграрне мере.
Министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић саопштио је данас да је од почетка акције „500 задруга у 500 села“ формирано 400 задруга. Он је нагласио да је задругарство императив опстанка и останка младих пољопривредника на селу те да је задругарство зато прворазредна национална тема у Србији.

„И надаље ћемо се бавити задругарством на начин како смо се бавили претходне две године, не само причама већ и делима“, рекао је Кркобабић и најавио да у овој години домаћини Србије могу да очекују око 700 милиона динара за подстицаје, што значи да око 70-так задруга може да рачуна на та средства: за новоформиране задруге 7,5 милиона динара, постојеће задруге 15 милиона и за сложене задруге до 60 милиона динара.

Данашњи скуп који организује Задружни савез Војводине, помоћи ће задругарима да припреме своје пријаве за конкурс за подстицајна средства.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов рекао је да развој задругарства у Војводини има узлазни тренд и посебно указао на успешну сарадњу са покрајинском и републичком Владом, уз чију помоћ су задругама доступне различите конкурсне линије. Он је истакао и да на значај удруживања у пољопривреди указује и увођење задругарства као редовног наставног предмета у средње пољопривредне школе.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Захтев за нултом контролом за учешће на конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство у 2021. години19.01.2021Захтев за нултом контролом за учешће на конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство у 2021. годиниОбавештење ради упознавања заинтересованих лица да могу поднети захтев за излазак на терен службеника ПСС поводом ...


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'