Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Први пут Међународни дан воћара

13.05.2019

Први пут Међународни дан воћара

Међународни дан воћара биће организован први пут у оквиру овогодишњег Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду. Организатори су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ревија „Добро јутро“ која излази у оквиру „Дневника“ АД и Новосадски сајам.

Тим поводом, на данашњој конференцији за новинаре, покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић, најавио је да ће овај скуп окупити воћаре из целе Србије, представнике воћарских задруга, науке и струке, домаће стручњаке али и експерте у производњи воћа из Италије.

„Желимо да из различитих углова сагледамо стање и допринесемо развоју воћарске производње у Србији, у којој наша држава остварује значајан девизни прилив. Податак који најбоље на то указује говори да смо у 2018. години произвели преко1,4 милиона тона воћа, што је за 17 одсто више у односу на претходну годину, као и то да је од тих 1,4 милиона тона, извезено преко 440 хиљада тона у вредности од близи 600 милиона долара“, изјавио је др Радојевић.

Према речима Радојевића, учесници скупа имаће прилику да из прве руке добију информације и о мерама подршке Министарства пољопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, као и да се ближе упознају са повољним кредитним линијама на покрајинском нивоу.

„За нас који учествујемо у креирању мера аграрне политике, Дан воћара је посебно важан, јер ћемо сагледавањем актуелног стања у воћарској производњи планирати и доносити мере подршке регистрованим пољопривредним газдинствима. Модел и концепт за који смо се определили приликом формирања Покрајинске владе 2016. године, јесте да активно и континуирано разговарамо са пољопривредним произвођачима, струковним удружењима, задружним сектором, представницима науке и струке, а све у циљу усаглашавања мера у складу са потребама пољопривредних произвођача. То је јединио концепт који је одржив и на основу тога, ми смо постојеће мере аграрне политике унапредили и увели нове,“ изјавио је ресорни секретар.

Професор др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета је навео податке о порасту извоза воћа. Према његовим речима, за успон воћарске производње заслужно је свакако знање, увођење савремених технологија и удруживање, што омогућава већу конкурентност на тржишту. Он је на Дан воћара најавио долазака експерта из Италије, који ће говорити о развоју кооператива и о преласку са конвенционалне производње на интегрални концепт производње воћа, као и о биолошкој производњи воћних врста.

Директорка „Дневника“ АД и уредница ревије „Добро јутро“ Гордана Живковић је истакла да је на овај скуп позвано више од 500 воћара из целе Србије и да се очекује велики одзив, те пожелела да Међународни дан воћара прерасте у сталну манифестацију.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'