Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Одржан Први међународни дан воћара

15.05.2019

Одржан Први међународни дан воћара

Међународни дан воћара, који је данас одржан први пут, у оквиру овогодишњег Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, окупио је воћаре из целе Србије, представнике воћарских задруга, науке и струке, домаће стручњаке и светске експерте у производњи воћа из Италије.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је у име организатора, истакао да је намера да овај дан прерасте у традиционалан догађај у наредном периоду, јер воћарска производња која је у успону код нас то заслужује.

“Воћарска производња код нас има тенденцију раста и развоја, јер се многи млади пољопривредници одлучују за ову производну грану. За њен успон заслужна је и примена модерне информационе технологије, као и савремене опреме”, истакао је Радојевић и нагласио да је ресорни секретаријат чврсто опредељен, да кроз мере аграрне политике на покрајинском нивоу, у наредном периоду подржи интензивне линије пољопривредне производње где спада и воћарство.

Радојевић је, говорећи о мерама подршке Секретаријата, којим се додатно подржава воћарство, подсетио да је за непуне три године Покрајински секретаријат за пољопривреду субвенционисао и, заједно са пољопривредницима, инвестирао у противградну заштиту преко 1,3 милијарде динара,што је допринело да сада под противградним мрежама имамо нових преко 900 хектара засада, док је у системе за наводњавње инвестирано 2,7 милијарди динара, те сада под системима за наводњавање имамо нових преко 16.000 хектара.

Покрајински секретар за пољопривреду је указао и на значај стартап програма, као изузетно значајну меру, у оквиру које су се многи млади пољопривредници одлучили за започињање воћарске производње која, како је ресорни секретар нагласио, има приоритет у односу на оне мање интензивне линије пољопривредне производње.

Радојевић је поручио да данашњи скуп воћара у Новом Саду треба искористити на најбољи начин за размену информација и искустава, јер су се на једном месту окупили и произвођачи, воћарске задруге и представници науке и струке из земље и иностранства, као и представници државних органа.

Организатори ове значајне манифестације су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ревија „Добро јутро“, која излази у оквиру „Дневника“ АД и Новосадски сајам. Повод да организују Дан воћара, како су данас још једном потврдили, јесте жеља да се допринесе развоју воћарске производње, која у нашој земљи бележи озбиљан успон, али и како би на основу разговора са произвођачима воћа дошло до најбољих решења за унапређивање овог производног сектора у нашој држави.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'