Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Недимовић и Радојевић обишли пољопривредна газдинства у Сиригу и Госпођинцима

17.05.2019

Недимовић и Радојевић обишли пољопривредна газдинства у Сиригу и Госпођинцима

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић данас је, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, обишао два пољопривредна газдинства у Сиригу и Госпођинцима, која у гајењу повртарских култура остварују приносе и квалитет на европском нивоу.

То су газдинства Лазара Вулића у Сиригу, у општини Темерин и Горана Салонског у Госпођинцима, у општини Жабаљ. Оба газдинства своју производњу заснивају на модерним технологијама, а уз пуну примену стручног знања, што омогућава елиминисање ризика и обезбеђује уједначене приносе и квалитет производа и за извоз.

Након обиласка газдинстава и разговора са пољопривредницима, министар Недимовић и секретар Радојевић су истакли да је циљ актуелних аграрних мера управо развој интензивне пољопривреде, јер се ту праве највећи приходи и профити у пољопривреди.

Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић је након обиласка газдинства Лазара Вулића у Сиригу, које је корисник покрајинских субвенција и које је и ове године добило субвенције за набавку тифона за наводњавање, рекао да је ово имање пример како породични агробизнис може да буде економски оправдан и конкурентан.

Након обиласка газдинства Горана Салонског у Госпођинцима, које се на 200 хектара бави производњом поврћа, Радојевић је нагласио да је Покрајинска влада чврсто опредељена да подстакне развој пољопривреде и да никада више средстава није било издвојено за субвенционисање система за наводњавање.

„За претходне три године имамо потписане уговоре у вредности од близу 2,7 милијарди динара за системе за наводњавање и на основу тога нових 16 хиљада хектара под тим системима, што ствара услове за интензивну пољопривреду“, рекао је Радојевић и позвао пољопривреднике да и даље конкуришу за ова средства.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић истакао да се Министарство труди да субвенцијама подстакне повртарство, воћарство и сточарство и да смо дошли до једног „коперниканског обрта“ када је реч о примеру шаргарепе.

„Постали смо извозници шаргарепе за разлику на период од неких пре пет, шест година. То је доказ да само применом најсавременијих технолошких решења могу да се промене ствари“, истакао је Недимовић. Он се осврнуо и на значај система за сезонско ангажовање радника који већ даје одличне резултате, јер, како је рекао, у том систему је већ око 97.000 радних дана, а да још увек нисмо у пуној сезони када се користи радна снага, пре свега у воћарству и повртарству због брања. Недимовић је рекао да су приходи у будзету већ сада скоро 30 милиона динара.

„Ово је само доказ да овај закон има смисла и да на овај начин ствари можемо да премештамо из сиве зоне у регуларне оквире, и с друге стране да послодавцима то одговара, а радници имају право на пензијско и здравствено осигурање“, истакао је Недимовић.

Председник Општине Темерин Ђуро Жига је рекао да су, пратећи политику републичке Владе, увели праксу да сваке године пружају подршку пољопривредницима, тако што субвенционишу камате на кредите за пољопривреду и да су за то ове године наменили три милиона динара.

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић је навео да је ове године планирано у општини више подстицајних мера за аграр, као што је субвенционисање камата на краткорочне кредите за сетву, субвенције за сточаре и за пројекат електрификације поља, како би што веће површине биле под системом за наводњавање.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


ОБАВЕШТЕЊЕ28.10.2020ОБАВЕШТЕЊЕОбавештење подносиоцима пријава на конкурсе које је расписао Покрајински секретаријат за пољопривреду, ...


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'