Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Радојевић у радној посети министру пољопривреде Републике Кипар

24.05.2019

Радојевић у радној посети министру пољопривреде Републике Кипар

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, др Вук Радојевић, састао се са кипарским министром пољопривреде, руралног развоја и животне средине Костасом Кадисом у Никозији, на чији позив борави са делегацијом у радној посети Републици Кипру.

Саговорници су истакли да су пријатељски односи наше две земље добар темељ за проширивање и унапређивање даље сарадње. 

На састанку је посебно разговарано на тему, која како је истакнуто има посебан значај за Кипар и Војводину, а реч је о унапређивању система за наводњавање. Том приликом је секретар истакао чињеницу да “Војводина има значајну каналску мрежу, али да она претежно служи за одводњавање, а да су у току значајне инвестиције са циљем да се иста у што већој могућој мери преведе у двонаменски систем, поред одводњавања и за наводњавање”.

Такодје је истакнута потреба појачане сарадње у научно-истразивачкој области и све веће употребе информационих технологија у пољопривреди, у оквиру чега је Радојевић посебно нагласио значај и улогу Пољопривредног факултета у Новом Саду, као и Института Биосенс. 

Поред ове сарадње, истакнута је могућност повећања спољнотрговинске размене двеју земаља, пре свега у сектору пољопривредно прехрамбених производа. Овом приликом констатована је неопходност директног повезивања привредника путем Привредне коморе Кипра и Привредне коморе Војводине.

У циљу контретизације сарадње, Радојевић је предложио поновно учешће Републике Кипар на међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, и упутио позив министру пољопривреде за посету Аутономној покрајини Војводини, што је и потврђено.

Ресорни секретар разговарао је у Никозији, у одвојеној посети, са директорима Управе за шуме и Управе за воде, директором Агенције за осигурање у пољопривреди, као и са замеником директора кипарске Агенције за аграрна плаћања.

Након састанака у Министарству, покрајински секретар Радојевић, са делегацијом, обишао је Европски Универзитет на Кипру, где су разматране могућности заједничког учешћа на међународним пројектима и пројектима међународне размене у области пољопривреде.

Током другог дана посете делегација предвођена покрајинским секретаром, обишла је експерименталну фарму за сточарску производњу и експерименталну станицу за биљну производњу Пољопривредног истраживачког института. Такође, посетили су винарију и удружење произвођача чије инвестиције су финансиране средствима Европске Уније.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


ОБАВЕШТЕЊЕ28.10.2020ОБАВЕШТЕЊЕОбавештење подносиоцима пријава на конкурсе које је расписао Покрајински секретаријат за пољопривреду, ...


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'