Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Секретар Радојевић и министар Недимовић обишли породична газдинства у Севернобанатски округу

12.06.2019

Секретар Радојевић и министар Недимовић обишли породична газдинства у Севернобанатски округу

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, обишао дестилерију „Браће Кравић“ у насељу Велебит у општини Кањижа, и фарму крава „Михалек-Пап“ у Утринама, у општини Ада. Реч је о репрезентативним пољопривредним газдинствима, која остварују изузетне резултате и чију делатност препознају и ресорно Министарство и Секретаријат.

Етно кућа и дестилерија „Браће Кравић“ у Велебиту, који се баве производњом ракије виљамовке, кајсије и дуње, у оквиру свог воћњака, и фарма породице „Михалек Пап“ у Утринама, која поседује 400 грла крава музара и обрађују око 150 хектара земље, своју производњу заснивају на модерним технологијама, а уз пуну примену стручног знања, што обезбеђује одличан квалитет.

Секретар Радојевић истакао је након обиласка ових породичних газдинстава, да је разговор са пољопривредницима на терену, који Секретаријат редовно практикује, најбољи начин да се уоче њихове потребе и у складу с тим нађу права решења у склопу прилагођавања и побољшања мера аграрне политике.

„Ми у Покрајинском секретаријату за пољопривреду имамо мере, које се тичу финансирања и субвенционисања набавке опреме за сточарске фарме, у односу на критеријуме према ИПАРД програму. Тако смо и ове године потписали значајан број уговора са фармама са територије Војводине. Управо, данас одавде желимо да пошаљемо поруку да вредним радом и опредељењем за озбиљним бављењем пољопривредом, за само десет година може да се дође до статуса највећег произвођача млека у Србији“, поручио је Радојевић данас у Утринама, и изнео податак да ово домаћинство годишње прерађивачима испоручи преко два милиона литара млека.

Радојевић је поручио да пољопривредна газдинства и породични агробизнис представљају перспективу, и зато је чврсто опредељење државе да их подржи. Како је истакао, држава је успешно обавила задатак када их ојача, а онда већ самостално могу да користе европска средства и друге субвенције.

Ресорни секретар је истакао и да је Секретаријат у 2017. години препознао произвођаче вина и ракије и директно их субвенционисао. Он је истакао да Покрајинска влада такође подржава и мале произвођаче пружајући им помоћ када је у питању сертификација њихових производа, добијање ознаке географског порекла.

Министар Недимовић је истакао да успешна имања, попут Фарме „Михалек-Пап“ које је тренутно међу нашим највећим произвођачима млека, представљају резултат великог труда и рада.

„Јако је важно да имају подршку државе, како за музна грла, тако и за премије за млеко и све друго што је неопходно када је реч о производњи млека. Када би држава имала оваквих 20 фарми млека, то би био заиста озбиљан посао. За неколико дана ми ћемо имати отворена нека нова тржишта, пре свега тржиште Кине за млеко и млечне прерађевине. Исто тако, од октобра, везано за тржиште Русије, имаћемо право да без квота извозимо одређене врсте сирева“, најавио је Недимовић и рекао да је оваква могућност успостављена захваљујући државној Националној референтној лабораторији за контролу квалитета млека. У катастарској општини Ада нема могућности да се користи земљиште по праву пречег закупа, те како је министар Недимовић нагласио, то ће се морати променити што је и планирано изменама овог закона на јесен. На тај начин биће обезбеђено да сточари имају одређене површине земље на вишегодишњи временски период, који неће бити краћи од осам до десет година. Недимовић је нагласио да се без квалитетног сточарства не може побољшати квалитет земљишта.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


ОБАВЕШТЕЊЕ28.10.2020ОБАВЕШТЕЊЕОбавештење подносиоцима пријава на конкурсе које је расписао Покрајински секретаријат за пољопривреду, ...


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'