Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Секретар Радојевић и министар Недимовић обишли породична газдинства у Севернобачком округу

02.07.2019

Секретар Радојевић и министар Недимовић обишли породична газдинства у Севернобачком округу

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем обишао пољопривредно газдинство породице Синеш у Бикову, у општини Суботица.

Након ове посете, обилазак пољопривредницима у Севернобачком округу, настављен је посетом породичног газдинства брачног пара Мила и Драгане Љутица у Ловћенцу, у општини Мали Иђош, које у оквиру свог газдинства поседује фарму пилића.

Секретар Радојевић је приликом боравка у Бикову, и обиласка фарме свиња у власништву Саше Синеша, којем је присуствовао и градоначелник Суботице Богдан Лабан, истакао да су ове заједничке посете, пољопривредним газдинставима широм Војводине, већ постале пракса, и да је ово још једна прилика да се чују запажања и сугестије домаћих пољопривредника.

На својој фарми свиња, породица Сенеш има око 2.300 свиња и обрађују око 160 јутара земље, која је углавном државна а као сточари добили су је по праву пречега. То им је помогло јер раније нису могли доћи до закупа државног земљишта.

Пољопривредници са овог поднебља истакли су да тежак рад није проблем, већ стална неизвесност на тржишту и осцилације у цени.

Радојевић је рекао да ће све оно што се на терену уочи, као предност за унапређивање агробизниса у нашој покрајини, бити узето у обзир и покушати да се угради у мере аграрне политике.

„Аграрни будзет АП Војводине је значајнији него икада. Ресорни секретаријат има значајан износ финансијских средстава намењен за субвенционисање регистрованих пољопривредних газдинстава широм Војводине. За ове три године је преко 7,5 милијарди директно субвенционисано нашим пољопривредним газдинствима. Када се ради о сточарским фармама, преко 230 милиона динара смо издвојили за ово кратко време и на тај начин их опремили, учинили их ефикаснијими рентабилнијим, и свакако конкурентнијим на тржишту“, истакао је др Радојевић.

Ресорни секретар је указао да је, за ове три године, и на делу показано чврсто опредељење Покрајинске владе да се обезбеди довољно финансијских средстава за потребе војвођанских пољопривредника. Стога је позвао пољопривреднике Севернобачког округа да активно прате конкурсе ресорног секреатаријата и искористе шансу да унапреде своје пословање.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је рекао да је најважнија ствар у сточарству да људи имају земљу за своје фарме.

„Донели смо одлуку да у будућности дајемо пољопривредно земљиште по праву пречег закупа, ове године ће се то односити на оне који држе папкаре и преживаре – говеда и овце, а следеће године ће то право имати и свињарски сектор.Направили смо искорак који ће и побољшати квалитет земљишта, јер је из године у годину земља девастирана само зато што су се садиле културе на културу. Идеја Министарства пољопривреде је да пољопривредници млађи од 40 година добију право пречега закупа земљишта, кроз измене Закона о пољопривредном земљишту ми ћемо је валоризовати. Наравно, после јавне расправе која ће трајати три, четири месеца и свако ће имати право да каже шта мисли. Цена меса између 150 и 160 динара је у реду.Имали смо доње екстреме, када је цена више од месец и по дана била 135 динара. Са отварањем нових тржишта и цене ће се стабилизовати и ово што радимо са Кином верујем да ће у многоме томе да допринесе. Већ су нам послали потражњу и верујте, то су огромне количине, а ако испоручимо трећину или четвртину свињског меса за Кину направили смо озбиљан посао“, рекао је приликом ове посете Севернобачком округу министар Недимовић.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'