Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Покрајина и Град заједнички раде на унапређивању дуалног образовања у пољопривреди

19.11.2019

Покрајина и Град заједнички раде на унапређивању дуалног образовања у пољопривреди

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, обишао је данас школску економију Пољопривредне школе у Футогу, где се налази савремени пластеник набављен у оквиру реализације међународног пројекта Агрино.

Покрајински секретаријат за пољопривреду, по први пут је водећи партнер у једном међународном пројекту који, како је Радојевић истакао, има циљ да у пољопривредним школама у нашој покрајини унапреди дуално образовање ученика уз примену најсавременије опреме.

Радојевић је подсетио на то да су експериментални пластеници у оквиру овог пројекта, суфинансираног из Интеррег – ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија 2014–2020, осим у Пољопривредној школи у Футогу, смештени и у средњим пољопривредним школама у Руми и Вршцу, као и на огледном имању новосадског Института за ратарство.

“Пројекат се реализује захваљујући заједничком препознавању идеје са партнерима из Жупаније Чонград у Мађарској, новосадским Институтом за ратарство и повртарство, као и Фондом за европске послове у Новом Саду. До 30. новембра завршавамо комплетну реализацију овог пројекта, чија је укупна вредност преко 325.000 евра“, рекао је покрајински секретар за пољопривреду.

Он је навео да је у Пољопривредној школи у Футогу подигнут један од четири експериментална паметна пластеника. Нјиховим обезбеђивањем младим средњошколцима је омогућена едукација у најсавременијим условима, а истовремено, како је Радојевић указао, сви млади и незапослени људи у сеоским срединама могу да користе ове пластенике.

„Формирали смо три инкубатора у три поменуте пољопривредне школе. Вредност једног пластеника је 14.000 евра и они стоје на располагању свим младим пољопривредницима, како би им помогли у томе да унапреде своју производњу и капацитете у области повртарства. На јавни позив јавило нам се преко 250 заинтересованих произвођача за коришћење пластеника, у оквиру пољопривредних школа где су смештени“, рекао је Радојевић и додао да се у овим пластеницима 12 месеци могу узгајати различите врсте поврћа уз најсавременије мобилне апликације, које регулишу температуру и влажност земљишта и ваздуха.

Секретар је посебно истакао да Покрајина и Град Нови Сад заједнички доприносе унапређивању рада образовних установа попут Пољопривредне школе у Футогу, која има дугу традицију. Он је истакао да је то одличан модел за побољшање система дуалног образовања.

Радојевић је навео да је у последње три године Покрајински секретаријат путем конкурса инвестирао преко осам милиона динара у набавку неопходне опреме овој школи: два трактора, тифон, пумпу за наводњавање, растурач стајњака, приколицу и плуг, две коморе млечних производа, пунилицу млечних производа, као и бесповратна средства за реализацију пројектних активности на тему задругарства.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић нагласио је да је овај пластеник одлична новина, не само за школу већ и за целу заједницу.

“Град је свакако партнер у свим овим процесима и гледамо да проширимо нашу лепезу подршке пољопривредним произвођачима у Новом Саду. Верујем да ће Пољопривредна школа у Футогу имати одговор на све изазове које носе времена пред нама. Ђаци ове школе, која је истовремено и једна мала фабрика, имају додира са свим оним технологијама, знањем и модерном науком, којима сутра треба да владају док буду радили оно за шта се школују. Морамо анимирати младе људе да уписују пољопривредне школе и факултете, да им приближимо ту струку као интересантну и исплативу, а на нама је да константно подижемо квалитет и јачамо капацитете, не само школе већ и њихових знања и вештина како би сутра спремно владали овим процесима”, рекао је градоначелник Вучевић.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'