Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Почео 16. Зимски семинар фармера на Тари

27.01.2020

Почео 16. Зимски семинар фармера на Тари

На Шеснаестом зимском семинару фармера, који је почео јуче на Тари у организацији Клуба 100П плус – удружења које окупља пољопривредне произвођаче из целе Војводине, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић указао је на значај јединствене аграрне политике која доноси извесност и континуитет у нашој пољопривреди.

„Пољопривредници у подстицајној политици националних институција желе предвидљивост, извесност и континуитет у давању бесповратних финансијских средстава, како би могли да планирају пољопривредну производњу и инвестициона улагања“, истакао је ресорни секретар.

Он је нагласио да је ресорни секретаријат руковођен овом чињеницом највише средстава наменио инвестиционим улагањима, као и да ће предност имати управо интензивне гране пољопривреде.

„Аграрни будзет за 2020. годину износи преко 7,8 милијарди динара, од чега је велики део опредељен за директну подршку војвођанским пољопривредницима у оквиру програма за развој. Знатна будзетска средства намењена су директној подршци војвођанским пољопривредницима путем Програма за земљиште и Програма за подстицаје у пољопривреди и руралном развоју”, рекао је Радојевић и осврнуо се на актуелне конкурсе позивајући пољопривредне произвођаче да аплицирају и искористе понуђене повољности.

Он је рекао да ће, између осталог, за набавку опреме и система за наводњавање бити издвојено 340 милиона динара, за набавку опреме за заштиту од временских непогода 120 милиона, за опремање сточарских фарми 80 милиона, и још толико за набавку пластеника и опреме, док је за инвестиције за опрему за производњу вина и ракије планирано 70 милиона динара, и за подршку младима 270 милиона.

Радојевић је указао и на значајна нова улагања у циљу ефикасније одбране од града и увођења система аутоматизоване заштите пољопривредних усева и засада на подручју Ракетног центра "Фрушка гора", за шта је обезбеђено до 600 милиона динара. Значај овог капиталног пројекта је, како је рекао, вишедеценијски и подразумева модернизацију и унапређење рада тог радарског центра, који покрива 700.000 хектара пољопривредног земљишта, од чега је 550.000 хектара обрадивог земљишта у Војводини.

Секретар Радојевић је посебно истакао значај удруживања за пољопривреднике и изразио задовољство што на територији Војводине постоји тако репрезентативно удружење пољопривредника попут Клуба 100П плус, који је изузетно бројан, и навео да управо овакве асоцијације могу градити успешан партнерски однос са доносиоцима одлука.

Као и претходних година, и за 16. Зимски семинар фармера на Тари, планирана су стручна предавања из различитих области пољопривреде, дискусије на многобројне теме, као и представљање компанија које ће произвођачима понудити решења за проблеме са којима се свакодневно срећу у производњи. Реч је о савременој механизацији, опреми за производњу, резервним деловима, минералним ђубривима, пестицидима, сертификованом семену и мазивима. Пољопривредници ће моћи да се информишу и о понуди повољних банкарских кредита и осигурања у пољопривреди.

На овогодишњем саветовању пољопривредника, које ће трајати до 1. фебруара, биће говора и о ИПАРД програму, Стратегији развоја пољопривреде, руралном развоју и осталим актуелностима у аграру.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Захтев за нултом контролом за учешће на конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство у 2021. години19.01.2021Захтев за нултом контролом за учешће на конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство у 2021. годиниОбавештење ради упознавања заинтересованих лица да могу поднети захтев за излазак на терен службеника ПСС поводом ...


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'