Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Изазови заједничке пољопривредне политике АП Војводине и Републике Српске

11.02.2020

Изазови заједничке пољопривредне политике АП Војводине и Републике Српске

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић примио је данас министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске др Бориса Пашалића, с којим је разговарао о могућностима конкретније сарадње АП Војводине и Српске у области пољопривреде и руралног развоја.

Најважније теме биле су глобалне климатске промене, управљање водама и аутоматизација противградне заштите као изазов у заједничкој пољопривредној политици.

Секретар Радојевић је истакао да на основу Споразума о сарадњи АП Војводине и Републике Српске, данашњи сусрет са министром Пашалићем представља наставак договора за интензивирање сарадње у пољопривреди.

Он је подсетио да Република Србија и Република Српска заједнички улажу знатна финансијска средства у пројекат противградне заштите како би ризик од града био сведен на минимум. Исто тако, у контексту глобалних климатских промена, велики изазов јесу појаве нових болести и штеточина.

„Путем програма прогнозно-извештајних служби АП Војводине долазимо до правовремених информација са терена, и то је још једна значајна област у којој можемо конкретно да сарађујемо. Република Српска такође има развијене моделе на овом пољу. Наш заједнички интерес јесу улагања у младе пољопривреднике и њихов останак на селу“, истакао је Радојевић нагласивши да решавање овог питања, поред бављења пољопривредном производњом, има утицаја и на демографску слику наших села.

Ресорни секретар је нагласио значај дигитализације додајући да млади морају бити носиоци савремене пољопривреде и да је то и један од разлога за наставак радне посете министра Пашалића Институту „Биосенс“ и новосадском Пољопривредном факултету.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске др Борис Пашалић истакао је да сарадња умногоме може бити олакшана сличним приступом проблемима у пољопривреди.

„Пре свега желимо да задржимо младе на селу, јер имамо велики проблем са одласком људи. Свесни смо и свих изазова вазаних за климатске промене и потребе да им се прилагодимо. Ми у Републици Српској знамо да Војводина има изузетне саветодавне службе, међу најбољима у региону, и желели бисмо да ту сарадњу продубимо“, истакао је министар Пашалић.

Он је рекао да је данашња посета Институту „Биосенс“ значајна, јер постоји велика потреба да се у Српској дигитализује пољопривредна производња, не само због младих који добро разумеју нове технологије, већ и због мањка радне снаге и потребе увођења аутоматизације.

Пашалић је посебно нагласио и значај сарадње са Пољопривредним факултетом, који је пре 28 година помогао формирање Пољопривредног факултета у Бањалуци.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


ОБАВЕШТЕЊЕ28.10.2020ОБАВЕШТЕЊЕОбавештење подносиоцима пријава на конкурсе које је расписао Покрајински секретаријат за пољопривреду, ...


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'