Počela 36. Kobasicijada u Turiji

Počela 36. Kobasicijada u Turiji


29.02.2020

U Turiji kod Srbobrana, održava se 36. popularna turistička manifestacija Kobasicijada. Ovaj najveći gastronomski događaj u Srbiji posvećen nadaleko poznatom turijskom delikatesu okupio je oko 170 izlagača prvenstveno mesnih prerađevina, ali i vina i rakije.

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na ovoj tradicionalnoj manifestaciji u Turiji, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je danas na centralnoj svečanosti rekao da resorni sekretarijat finansijski podržava turijsku Kobasicijadu i slične manifestacije, jer one na najbolji način doprinose zaštiti identiteta i promovišu vrednosti srpskog vojvođanskog sela i očuvanje tradicionalnih proizvoda.

„Turijska Kobasicijada iz godine u godinu podiže nivo organizacije i iz tog razloga pozivam organizatore-Udruženje turijske Kobasicijade i Opštinu Srbobran da iskoriste subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za zaštitu geografskog porekla turijske kobasice“, istakao je Radojević i podsetio da su to učinili i sremski kulen, vršačka šunka, vrbički beli luk, futoški kupus i begečka šargarepa.

Radojević je rekao da je resorni sekretarijat u protekle tri godine na ovaj način podržao preko 700 sličnih tradicionalnih manifestacija. Resorni sekretar je podsetio da je za tri godine potpisano blizu 90 ugovora sa poljoprivrednicima iz opštine Srbobran, čija je investiciona vrednosti preko 500.000 evra.

Čestitajući organizatorima na još jednoj uspešnoj manifestaciji, Radojević je poljoprivrednike iz Turije podsetio da iskoriste šansu i konkurišu za sredstva kod Sekretarijat namenjena za subvencije i za opremanje stočarskih farmi i mini preradu mesa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je i zvanično otvorio ovu čuvenu gastroturističku manifestaciju u Turiji, ritualnim otkupom turijske brice (britve) za dinar kojom je presekao dzinovsku kobasicu, poručio je da je važno razvijati brendove kao što je turijska kobasica.

„Naftu i more nemamo, ali imamo hranu. To je naše zlato i ako imamo 1.300 sličnih manifestacija to znači da naši ljudi znaju da prave kvalitetne prehrambene proizvode. Uz razvoj ruralnog turizma i bogatu ponudu ovakvih domaćih proizvoda, možemo samo još više napredovati“, istako je Nedimović.

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Paroški zahvalio se na pokrajinskoj i republičkoj podršci i istakao da ova manifestacija koja je svake godine sve veća i sama obara svoje rekorde, a jedino što se ne menja je kvalitet. On je naveo da veruje da će mladi ljudi u njenoj organizaciji nastaviti da razvijaju ovaj brend i doprineti da se vrlo brzo turijska kobasica, osim na ovoj manifestaciji, nađe u ponudi na širem tržištu.

Turijska kobasica je jedinstvena i pravi je veliki majstori po tradicionalnoj recepturi ovog kraja. Ovoga puta u Turiji je napravljena kobasica od dve kilometra i 36 metara, koja je tačno u podne, svečano predstavljena pred brojnim posetiocima. Džinovsku kobasicu, kojom su za sedam metara nadmašili sopstveni rekord od 2.029 metara, overen 2013. godine u Ginisovoj knjizi, napravilo je osam majstora od dve i po tone čistog mesa.

Očekuje se da će Turiji, koja ima oko 2.000 stanovnika, tokom tri dana održavanja Kobasicijade boraviti između 50.000 i 70.000 posetilaca za koje je priređen i bogat kulturnoumrtnički program, koncerti i niz interesantnih dešavanja.Posebni gosti manifestacije su prijatelji i predstavnici kobasičarskih festivala iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Slovačke.