Назад
Мр Вук Радојевић на отварању Центра за вештачко осемењавање и ембриотехнологију „Maxi bulls“

Мр Вук Радојевић на отварању Центра за вештачко осемењавање и ембриотехнологију „Maxi bulls“


30.06.2016

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић присуствовао је данас у Дероњама, насељу у општини Бач, пуштању у рад првог приватног Центра за вештачко осемењавање и ембриотехнологију „Maxi bulls“ и потписивању стратешког партнерства ове фирме са немачким Бајерн Генетиком (Bayern –Genetik GmbH ) из Минхена, од којих је купљено 13 бикова сименталске расе.

Радојевић је рекао да Покрајински секретаријат стоји на располагању за подухвате којима се подиже квалитет сточног фонда и доприносе развоју интензивне сточарске производње. „Отварање оваквог Центра обезбеђује низ предности: већи број потомака, брже размножавање, заштиту здравља животиња и, посебно, економске ефекте. Значај центра јесте сарадња са пољопривредним произвођачима, где они треба да пронађу свој интерес, да превазиђу проблеме на које наилазе кад је у питању репродукција и неплодност у сточарској производњи“, изјавио је Радојевић и навео да код нас обим вештачког осемењавања износи до 50 одсто, за разлику од развијених земаља где износи преко 90 процената.

Центар су званично пустили у рад: покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, саветник председника Владе Републике Србије проф. др Драган Гламочић, генерални директор фирме „Маxи буллс“ Миладин Лучар, генерални менаџер фирме Бајерн Генетик Томас Груп (Thomas Grupp) и председник Ветеринарске коморе Србије Давор Шашић.

Професор др Драган Гламочић је изразио задовољство што је Бајерн Генетик из Минхена светски позната фирма у области генетике, изабрала компанију у Србији за свог стратешког партнера. Поред тога што ће то допринети побољшању генетског потенцијала стоке код нас, проф. др Гламочић је нагласио да је то и извозна шанса „да продремо и на нека друга тржишта где Србија има одређене повластице“.

Томас Груп је изјавио да је Србија трећа земља на свету кад је у питању сименталска раса и „снажан играч на овом пољу“, али да је убрзани узгој висококвалитетне расне стоке веома важан, јер сточари у Србији морају да буду конкурентни у будућности.

Генерални директор фирме „Maxi bulls“ Миладин Лучар је навео да је план да се производи семе расних бикова, да би га појефтинили и прилагодили домаћем тржишту.