Назад
Радојевић у радној посети министру пољопривреде Републике Кипар

Радојевић у радној посети министру пољопривреде Републике Кипар


24.05.2019

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, др Вук Радојевић, састао се са кипарским министром пољопривреде, руралног развоја и животне средине Костасом Кадисом у Никозији, на чији позив борави са делегацијом у радној посети Републици Кипру.

Саговорници су истакли да су пријатељски односи наше две земље добар темељ за проширивање и унапређивање даље сарадње. 

На састанку је посебно разговарано на тему, која како је истакнуто има посебан значај за Кипар и Војводину, а реч је о унапређивању система за наводњавање. Том приликом је секретар истакао чињеницу да “Војводина има значајну каналску мрежу, али да она претежно служи за одводњавање, а да су у току значајне инвестиције са циљем да се иста у што већој могућој мери преведе у двонаменски систем, поред одводњавања и за наводњавање”.

Такодје је истакнута потреба појачане сарадње у научно-истразивачкој области и све веће употребе информационих технологија у пољопривреди, у оквиру чега је Радојевић посебно нагласио значај и улогу Пољопривредног факултета у Новом Саду, као и Института Биосенс. 

Поред ове сарадње, истакнута је могућност повећања спољнотрговинске размене двеју земаља, пре свега у сектору пољопривредно прехрамбених производа. Овом приликом констатована је неопходност директног повезивања привредника путем Привредне коморе Кипра и Привредне коморе Војводине.

У циљу контретизације сарадње, Радојевић је предложио поновно учешће Републике Кипар на међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, и упутио позив министру пољопривреде за посету Аутономној покрајини Војводини, што је и потврђено.

Ресорни секретар разговарао је у Никозији, у одвојеној посети, са директорима Управе за шуме и Управе за воде, директором Агенције за осигурање у пољопривреди, као и са замеником директора кипарске Агенције за аграрна плаћања.

Након састанака у Министарству, покрајински секретар Радојевић, са делегацијом, обишао је Европски Универзитет на Кипру, где су разматране могућности заједничког учешћа на међународним пројектима и пројектима међународне размене у области пољопривреде.

Током другог дана посете делегација предвођена покрајинским секретаром, обишла је експерименталну фарму за сточарску производњу и експерименталну станицу за биљну производњу Пољопривредног истраживачког института. Такође, посетили су винарију и удружење произвођача чије инвестиције су финансиране средствима Европске Уније.